Kávové sušenky plněné krémem z bílé čokolády nejsou jen lahodným dezertem; jsou také poetickým příběhem chutí a tradic. Představte si tichý večer, kdy vůně čerstvě upečených sušenek naplní váš domov, a každý kout je zahalen jemným nádechem kávy a čokolády. Každé sousto připomíná pohodlí, které přichází s rodinným setkáním, kde se teplo kuchyně prolíná s neodolatelnými dobrotami.
Jejich spojení s bílou čokoládou není náhoda. Sladkost čokolády jemně vyvažuje hořkost kávy a tvoří nezapomenutelný kontrast. Zajímavé je, že tento druh sušenek nachází inspiraci ve starobylé tradici, kdy se sladkosti podávaly k odpolednímu čaji nebo jako doplněk k dopolednímu espressu v elegantních kavárnách Evropy.
Recept na plněné kávové sušenky
Délka pečení v troubě 9 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté kávy
- 2 žloutky
- 140 g másla
Krém:
- 150 g bílé čokolády
- 75 g smetany ke šlehání 40%
- 10 g másla
- 3 lžičky rozpustné kávy
Poleva:
- hořká čokoláda
Postup přípravy
1. Mouku smícháme s cukrem a namletou kávou a poté přidáme žloutky se změklým máslem a vypracujeme těsto.
2. Hladké těsto vložíme v potravinářské fólii na pár hodin do lednice.
3. Předehřejeme si troubu na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
4. Vychlazené těsto rozválíme na tenčí plát a vykrojíme požadované tvary.
5. Kousky vyskládáme na plech a ten vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme dozlatova asi 7 – 9 minut.
6. V hrnci si zahřejeme smetanu, ke které přidáme kávu a mícháme do rozpuštění.
7. Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a poté k ní nalejeme horkou smetanu.
8. Do směsi přidáme máslo a dobře ho zapracujeme.
9. Krém přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému a dáme na pár hodin do lednice.
10. Studený krém dáme do cukrářského sáčku a na polovinu upečených sušenek ho naneseme.
11. Zbylými sušenkami přiklopíme a dáme opět do lednice.
12. Nakonec můžeme sušenky částečně namočit v rozpuštěné čokoládě.
Inspirace k dobru
Regionální příchutě: Zkuste sušenky připravit s kávou z různých koutů světa. Například italské espresso dodá těstu intenzivní aroma, zatímco jemná kolumbijská káva přinese ovocné tóny.
Textury: Experimentujte s přidáním nasekaných oříšků, které do těsta vnesou další rozměr. Pistácie nebo lískové oříšky jsou skvělou volbou.