Kornouty z domácího listového těsta s vanilkovým krémem představují sladkou tečku, která vás přenese do světa luxusních cukráren, aniž byste museli opustit svou kuchyni. Tento recept spojuje jemnou práci s těstem a hladkost krému, což vytváří kombinaci chutí, kterou si oblíbí celá rodina. Možná se zdá, že domácí příprava listového těsta je složitá, ale když se do toho pustíte, zjistíte, že jde spíše o trpělivost než o náročnou techniku. A výsledek? Křupavé, voňavé kornouty, které doslova zmizí z talíře, než se nadějete.

Vanilkový krém dodává dezertu tu správnou jemnost a sladkost. Díky vanilkovým semínkům získává i vizuální kouzlo, které láká ke každému soustu. A co je na tomto receptu nejlepší? Jeho variabilita. Kornouty můžete naplnit i jinými náplněmi – šlehačkou, mascarpone nebo třeba čokoládovým krémem. Každý si tak přijde na své.

Recept na kornouty z domácího listového těsta

Délka pečení v troubě 12 minut.

Ingredience pro přípravu

Domácí listové těsto:

  • 300 g mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce octa
  • 100 ml vody
  • 1 lžička soli

Vanilkový Krém:

  • 500 ml mléka
  • 74 g vanilkového pudinku v prášku
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 400 ml smetany 30%
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na pomazání:

  • 2 žloutky

Postup přípravy

1. Do mísy nasypeme 200 g mouky, špetku soli, dále přidáme žloutek, vodu a ocet.

2. Vypracujeme těsto, které přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 20 minut odpočívat.

3. Prozatím samostatně vypracujeme těsto z másla a zbylých 100 g mouky.

4. Toto těsta taktéž zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 15 minut do lednice.

5. Mezitím si v míse smícháme mléko s vanilkovým pudinkem a dáme vařit v hrnci na sporák.

6. Přidáme cukr, mletou vanilku a dobře promícháme.

Přidáme mletou vanilku.
Přidáme mletou vanilku.

7. Vaříme za stálého míchání, dokud nezhoustne krém a přendáme ho do mísy.

8. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout.

9. Těsto z 200 g mouky nyní přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme v plát.

10. Doprostřed vyváleného plátu položíme těsto z lednice a přeložíme přes něj okraje plátu těsta.

Vychlazené těsto zabalíme do rozváleného plátu.
Vychlazené těsto zabalíme do rozváleného plátu.

11. Takto vše společně rozválíme na čtverec, které poté opět několikrát přeložíme. Tento postup opakujeme ještě 2x.

12. Těsto následně zabalíme do potravinářské fólie, necháme odpočinout a následně opět rozválíme a a přeložíme.

13. Z pečícího papíru si nastříháme čtverce a z nich vytvarujeme kornouty.

Z pečícího papíru vytvarujeme kornouty.
Z pečícího papíru vytvarujeme kornouty.

14. Těsto naposled ještě 2x rozválíme a přeložíme a nakonec opět rozválíme, nakrájíme na přibližně 2,5 cm široké proužky.

15. Kolem vytvarovaných kornoutů zatočíme jednotlivé proužky těsta tak do poloviny až do 2/3 a vyskládáme na plech.

Nakrájené proužky těsta omotáme kolem kornoutů.
Nakrájené proužky těsta omotáme kolem kornoutů.

16. Těsto na kornoutech potřeme vyšlehanými žloutky a vložíme do předehřáté trouby na 230°C. Pečeme asi 12 minut.

Potřeme vyšlehanými žloutky.
Potřeme vyšlehanými žloutky.

17. Krém vyndáme z lednice, vyšleháme ho a do samostatné sklenice nalejeme smetanu a přisypeme moučkový cukr.

18. Cukr do smetany zašleháme a vyšleháme tuhou šlehačku.

19. Šlehačku zapracujeme do krému a hotovým krémem naplníme kornouty pomocí cukrářského sáčku.

Naplníme krémem.
Naplníme krémem.

20. Nakonec můžeme krém posypat nasekanými ořechy.

Jsou úžasné, přestože jsou náročnější

Kornouty mají své místo nejen na svátečním stole, ale i při obyčejných příležitostech, které chcete proměnit ve výjimečné. Voňavé těsto, které se v ústech rozplývá, v kombinaci s jemným vanilkovým krémem připomíná chvíle dětství, kdy jste se s nadšením dívali do výloh cukráren. Tento recept vás naučí, jak si tyto vzpomínky vytvořit doma a předat je dál.

Zdroj: Zdroj: Einfache Rezepte

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest