Švestkový koláč s litým těstem je dokonalou kombinací nadýchaného těsta a šťavnatých švestek. Tento koláč připravuji z litého těsta. Je to takový klasický koláč ze sezónního ovoce, švestek je všude spousta. Je to ideální volba pro každého, kdo si chce pochutnat na tradičním koláči, který je zároveň elegantní – já osobně miluji tyto klasické ovocné koláče. Šťavnaté švestky s lahodným těstem vytváří neodolatelnou kombinaci chutí, která vás okamžitě přenese do období pozdního léta a podzimu, kdy jsou švestky v nejlepší formě.

Švestky, jako tradiční české ovoce, dodávají koláči přirozenou sladkost i kyselost. Lité těsto je nadýchané, měkké a příjemně sladké, čímž krásně vyvažuje výraznější chuť ovoce. Tento recept je nejen chutný, ale také flexibilní. Švestky můžete podle sezóny totiž nahradit jiným ovocem, například meruňkami, jablky nebo hruškami, a vždy si pochutnáte na lahodném koláči.

Recept na švestkový koláč s litým těstem

Délka pečení v troubě 40 min.

Recept na švestkový litý koláč
Královský švestkový koláč s jemným litým těstem

Ingredience pro přípravu

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g vypeckovaných švestek
  • špetka soli

Postup přípravy

Recept na švestkový litý koláč
Královský švestkový koláč s jemným litým těstem

1. Nejdříve si v mléce rozšleháme vejce a poté zapracujeme moučkový cukr.

2. Dále přilejeme rozpuštěné máslo a dobře promícháme.

3. Samostatně si smícháme prášek do pečiva s moukou a tuto suchou směs postupně v dávkách zapracujeme do mléčné směsi.

4. Vyšleháme těsto a formu si vymažeme a vysypeme moukou.

5. Dáme si předehřát troubu na 170 stupňů a těsto nalejeme do formy.

6. Švestky vypeckujeme a rozložíme na těsto odříznutou stranou dolů.

7. Formu vložíme do předehřáté trouby na 40 – 50 minut dle typu trouby. Průběžně kontrolujeme špejlí, zda není těsto syrové.

8. Upečený koláč necháme zchladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Tipy na vylepšení švestkového litého koláče

Kromě záměny ovoce za jiné, zvažte také množství. Klidně přidejte ovoce více a koláč podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Švestky můžete posypat skořicí a vytvoříte celkový dojem blížícího se podzimu.

Koláč bude vždy vynikající s šálkem dobré a kvalitní kávy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest