Máte rádi vánočku? Někdo jí peče pouze na Vánoce, někdo si jí koupí hotovou, ale jsou i tací, co si vánočku upečou několikrát za rok. Já jí vždycky peču z 1 kg mouky, tedy upeču rovnou tři a rozdám dětem. Nebo je nás jednoduše na Vánoce víc a bábovka se rychle spotřebuje. Náš recept je také z 1 kg mouky, proto kdybyste chtěli opravdu vánočku malou, vydělte si prosím ingredience na požadovaný počet.

Babička i moje mamka pekly vánočku vždycky na velkém kulatém plechu – vánočka byla kulatá a říkalo se jí kynutý koláč. Babička jej peka dokonce ještě v peci. A ta byla tedy nejlepší a vydržela jedlá celé Vánoce, pokud se ovšem nesnědla dříve. Konzumovali jsme jí jak s máslem a džemem, tak k jitrnicím i kapustnici. Ano, světe div se, ale děláme to dodnes, že vánočku jíme ke slaným pokrmům. Někomu to přijde divné , ale na tom přece nic není, i v dnešní době se přichází na chutě sladce-slané, tak proč by jsme se divili.

Recept na Vánočku naší babičky

Ingredience na přípravu

  • 1 kg hladké mouky
  • 220 g moučkového cukru
  • 60 g droždí
  • půl litr mléka
  • 220 g másla
  • 4 žloutky
  • rozinky dle chuti
  • vejce na potření vánočky

Postup

1. V první řadě si připravíme kvásek, v misce rozmícháme droždí 2 PL mouky a 2PL cukru, zalejeme cca 2 dl vlažného mléka a necháme přikryté na teplém místě vzejít kvásek.

2. Trvá to 10-15 minut, poté přidáme žloutky, zbytek vlažného mléka, změklé máslo a mouku a rukama vypracujeme kvalitní hladké a nelepící těsto.

3. Těsto přikryjeme a necháme v teple kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

Vypracované těsto necháme kynout.
Vypracované těsto necháme kynout.

4. Vykynuté těsto vyndáme na vál, rozdělíme na 6 částí a začneme zaplétat vánočku.

Vykynuté těsto rozdělíme na 6 částí.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 částí.
Vánočku zapleteme.
Vánočku zapleteme.

5. Po zapletení necháme vánočku ještě 20 minut v teple odležet, potřeme vajíčkem a pečeme v troubě na 160 stupňů cca 40 minut.

Potřeme vajíčkem a upečeme.
Potřeme vajíčkem a upečeme.

Skladování

Po upečení necháme vánočku vychladnout a posypeme moučkovým cukrem (volitelné), poté jí skladujeme v uzavřené nádobě, která jí chrání před vyschnutím.

TIP: prohlédněte si další recepty na vánočky:

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest