Dnes se pustíme do receptu, který je nejen lahodný, ale také odlehčený – bez použití másla. A přesto překvapivě křehký. Připravíte si polomáčené sušenky, které se skvěle hodí k odpolednímu čaji nebo kávě a které vás okouzlí svou jemností i kontrastem chutí díky čokoládové polevě. Jsou poměrně jednoduché na přípravu, tak hurá do pečení.
Základem tohoto receptu jsou jednoduché a klasické ingredience, které však díky absenci másla získají nový, odlehčený nádech. Rostlinný olej přináší těstu lehkost a zároveň udržuje sušenky křehké, neblemcavé a nadýchané – prostě se správnou sušenkovou strukturou.
Recept na domácí polomáčené sušenky
Délka pečení v troubě 15 minut.
Ingredience pro přípravu
- 300 g mouky
- 100 g moučkového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 100 g oleje
- 2 vejce
- 7 g prášku do pečiva
- 50 g kukuřičného škrobu
- čokoláda
- kokos na posyp
Postup přípravy
1. Do mísy vložíme vejce s vanilkovým cukrem, špetku soli a cukr. Vypracujeme bezhrudkovou hmotu.
2. Poté přilejeme olej a zamícháme ho do hmoty.
3. Dále přidáme kukuřičný škrob s práškem do pečiva a zapracujeme obojí kvalitním promícháním.
4. Nakonec nasypeme mouku a vypracujeme hladké těsto.
5. Z těsta nyní vytvarujeme kuličky o hmotnosti přibližně 20 g, mírně je rozplácneme a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
6. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 15 minut dozlatova.
7. Vršky sušenek namáčíme v rozpuštěné čokoládě a můžeme je posypat kokosem.
Tipy, které povýší sušenky na mistrovské dílo
Přizpůsobte sladkost: Máte-li rádi méně sladké varianty, zkuste snížit množství cukru nebo přidat hořkou čokoládu.
Hrajte si s chutí: Přidejte do těsta špetku vanilky, skořice nebo pomerančové kůry pro zajímavější aroma.