Jablečné rohlíčky jsou úžasným spojením šťavnaté jablečné náplně a křehkého těsta. Představují tradiční pečivo, které je jednoduché na přípravu, ale zato plné chuti jablek a skořice. Takový ideální podzimní moučník, když jsou jablka v sezóně, ale stejně tak se hodí i na Vánoce či jiné sváteční dny. Vůně skořice a pečených jablek, které se při pečení linou z trouby, jsou neodolatelné. Tyto rohlíčky vás okamžitě přenesou do útulné kuchyně, kde voní domov a radost z pečení.

Pokud chcete, aby jablečné rohlíčky měly ještě intenzivnější chuť, můžete do těsta přidat trochu mletých ořechů nebo rozinek do jablečné náplně. A pokud máte rádi více vláčné pečivo, nechte je po upečení uležet do druhého dne – chutě se krásně propojí a těsto zůstane krásně měkké.

Recept na jablečné rohlíčky

Délka pečení v troubě 15 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na rohlíčky:

  • 230 g hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • 50 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 50 g másla
  • 4 lžíce mléka
  • vejce

Jablečná náplň se připravuje z:

  • 15 g másla
  • 2 jablka
  • skořicový cukr
  • lžíce medu

Postup přípravy

Obrázek receptu na jablečné rohlíčky.
Recept na jablečné rohlíčky plněné náplní z medu, jablek a skořice

1. Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr a vše promícháme.

2. K sypké směsi přidáme mléko, máslo a vejce. Vypracujeme těsto.

3. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie následně ho dáme na 30 minut do lednice.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie.

4. Jablka nahrubo nastrouháme a potom přimícháme skořicový cukr a med.

Nastrouháme jablka.
Nastrouháme jablka.

5. Náplň opékáme na másle tři minuty, poté ji necháme vychladnout.

6. Z poloviny těsta vyválíme kolo o průměru 30 cm a nakrájíme ho na 8 trojúhelníků.

7. Každý trojúhelník uprostřed třikrát nařízneme a následně na okraj kola nandáme náplň.

Každý trojúhelník 3x nařízneme.
Každý trojúhelník 3x nařízneme.

8. Každý dílek smotáme od okraje s jablky do tvaru rohlíčku a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut.

Vytvoříme rohlíčky.
Vytvoříme rohlíčky.

9. Druhou polovinu těsta uděláme úplně stejně.

Historie jablečných rohlíčků ve zkratce

Jablečné rohlíčky mohou být považovány za součást širší rodiny pečiva s jablečnou náplní, které se vyvinulo z oblíbených jablečných závinů a štrůdlů, jež se pekly především v Rakousku-Uhersku a Německu. Tento druh pečiva se připravoval hlavně v podzimním období, kdy byla úroda jablek největší. Pekařské techniky a receptury se přenášely z generace na generaci, přičemž každá rodina měla svou vlastní verzi tohoto dezertu. Jablečné rohlíčky jsou oblíbené především ve středoevropských zemích, kde se často podávají při slavnostních příležitostech a během vánočních svátků.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest