Květák právem patří mezi stálice české kuchyně. Řekněme si ale po pravdě: Stále stejné recepty jsou někdy poněkud fádní. Právě proto jsme tu my s naší novinkou, v níž jsme tuto báječnou zeleninu doplnili voňavým čedarem. Květák má samozřejmě celé spektrum využití, hodí se na obalování, zapékání i do polévek. Hitem posledních let je i jeho zařazení do nízkosacharidového jídelníčku, kde dokáže nahradit rýži. Má totiž jemnou chuť, která snadno přebírá aroma bylinek nebo koření. Skvěle se snoubí s muškátovým oříškem, ale také s česnekem nebo rozmarýnem. Lze jej dobře uchovávat (například mražený), ale zároveň je v obchodech dostupný během celého roku.
Květák jako zdroj zdraví
Po zdravotní stránce patří květák k velmi cenným zdrojům vlákniny, zato s minimem kalorií. Právě proto bývá využíván i v redukčních jídelníčcích. Obsahuje rovněž velké množství vitaminu C, kyseliny listové a antioxidantů. Pomáhá tedy posilovat imunitní systém a chránit buňky před poškozením. Má i lehce očistné účinky.
Ingredience:
- Květák – 1 hlávka;
- Řecký jogurt nebo zakysaná smetana – ¼ hrnku;
- Čedar – 50 g;
- Máslo – 1 polévková lžíce (nemusí být)
- Česnek – 1 stroužek (je možné vynechat);
- Sůl – podle chuti;
- Pepř – podle chuti;
- Čerstvá petrželka – na posypání.
Postup:
- Květák omyjte a odstraňte z něj listy.
- Rozdělte ho na stejně velké růžičky.
- Kousky květáku vhoďte do vroucí osolené vody.
- Vařte asi 5 minut.
- Květák by měl změknout, ale zůstat pevný a kompaktní.
- Sceďte vodu, květák vraťte do hrnce a nechte chvilku bez pokličky odpočívat.
- Přidejte řecký jogurt (nebo zakysanou smetanu) a prolisovaný česnek.
- Osolte, opepřete, případně přidejte máslo.
- Na mírném ohni za stálého míchání prohřejte.
- Přidejte nastrouhaný čedar.
- Míchejte, až se sýr rozpustí a rovnoměrně obalí květák.
- Servírujte do misek, každou porci posypte nasekanou petrželkou.
- Můžete i krátce zapéci v troubě, jídlo tak získá pevnější konzistenci.
- Tip: Toužíte-li po ještě výraznější chuti, můžete přidat například grilovanou cibulku.
- Jídlo je skvělé samotné, servírovat ale lze například i s opečenou slaninou.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Pečený květák podle neuvěřitelně snadného receptu: Společně s jáhly a parmezánem chutná skvostně
