Květák právem patří mezi stálice české kuchyně. Řekněme si ale po pravdě: Stále stejné recepty jsou někdy poněkud fádní. Právě proto jsme tu my s naší novinkou, v níž jsme tuto báječnou zeleninu doplnili voňavým čedarem. Květák má samozřejmě celé spektrum využití, hodí se na obalování, zapékání i do polévek. Hitem posledních let je i jeho zařazení do nízkosacharidového jídelníčku, kde dokáže nahradit rýži. Má totiž jemnou chuť, která snadno přebírá aroma bylinek nebo koření. Skvěle se snoubí s muškátovým oříškem, ale také s česnekem nebo rozmarýnem. Lze jej dobře uchovávat (například mražený), ale zároveň je v obchodech dostupný během celého roku.

Květák jako zdroj zdraví

Po zdravotní stránce patří květák k velmi cenným zdrojům vlákniny, zato s minimem kalorií. Právě proto bývá využíván i v redukčních jídelníčcích. Obsahuje rovněž velké množství vitaminu C, kyseliny listové a antioxidantů. Pomáhá tedy posilovat imunitní systém a chránit buňky před poškozením. Má i lehce očistné účinky.

Obrázek k receptu: Neskutečně krémový a voňavý: Květák s čedarem si zamilujete!
Foto: Uživatel WordRidden/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Neskutečně krémový a voňavý: Květák s čedarem si zamilujete!

Ingredience:

  • Květák –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 hlávka;
  • Řecký jogurt nebo zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ¼ hrnku;
  • Čedar –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 g;
  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 polévková lžíce (nemusí být)
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 stroužek (je možné vynechat);
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle chuti;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle chuti;
  • Čerstvá petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na posypání.

Postup:

  • Květák omyjte a odstraňte z něj listy.
  • Rozdělte ho na stejně velké růžičky.
  • Kousky květáku vhoďte do vroucí osolené vody.
  • Vařte asi 5 minut.
  • Květák by měl změknout, ale zůstat pevný a kompaktní.
  • Sceďte vodu, květák vraťte do hrnce a nechte chvilku bez pokličky odpočívat.
  • Přidejte řecký jogurt (nebo zakysanou smetanu) a prolisovaný česnek.
  • Osolte, opepřete, případně přidejte máslo.
  • Na mírném ohni za stálého míchání prohřejte.
  • Přidejte nastrouhaný čedar.
  • Míchejte, až se sýr rozpustí a rovnoměrně obalí květák.
  • Servírujte do misek, každou porci posypte nasekanou petrželkou.
  • Můžete i krátce zapéci v troubě, jídlo tak získá pevnější konzistenci.
  • Tip: Toužíte-li po ještě výraznější chuti, můžete přidat například grilovanou cibulku.
  • Jídlo je skvělé samotné, servírovat ale lze například i s opečenou slaninou.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Recept na luxusní pečený květák

Pečený květák podle neuvěřitelně snadného receptu: Společně s jáhly a parmezánem chutná skvostně

Obrázek k receptu na květákové placicčky

Zdravý oběd nebo večeře ze zahrádky: Květákové placičky se slaninou a sýrem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest