Někdy stačí pár obyčejných surovin a z trouby vytáhneme něco, co chutná jako vzpomínka na neděli u babičky. A taková je právě krkovička pečená s bramborami ve šlehačce která nevyžaduje žádné složité přípravy, ale zato nás odmění vůní, teplem a sytou chutí. Je to další česká klasika, ve které se voňavé maso a smetanou nasáklé brambory spojují do dokonalé harmonie.
A proč je to jídlo vlastně tak moc dobré? Krkovička je ideální k pečení, protože se nevysuší, jak je prorostlá a šťavnatá, brambory ve smetaně krásně změknou a přebírají chuť masa a koření, no a nejdůležitější výhodou je jednoduchost přípravy a vynikající výsledek, jelikož nemusíme stát hodiny u plotny, ale připravíme vše v jednom pekáči.
Recept na krkovičku pečenou ve šlehačce s brambůrkami
Ingredience potřebné na přípravu síly a jemnosti v jednom pekáči
- plátky krkovičky
- sůl
- pepř
- paprika sladká
- hořčice
- cibule
- smetana ke šlehání
- brambory
- máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy krkovičky z jednoho hrnce
1. Plátky krkovice naklepeme, ochutíme solí, pepřem a paprikou a z jedné strany potřeme hořčicí. Uložímč přes noc do lednice.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na slabší plátky.
3. Pekáč vymažeme máslem, na dno naskládáme polovinu brambor nakrájených na plátky, ochutíme solí, pepřem a paprikou a poklademe plátky cibule.
4. Na cibuli opět poklademe vrstvu masa a další vrstvu cibule.
5. Nakonec poklademe zbytek brambor a stejně ochutíme. )
6. Vše zalijeme smetanou a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 1 a 1/2 hodiny.

Šťavnaté Sedlácké kuře na zelenině s pikantní chilli omáčkou z jednoho hrnce
Servírování
Jídlo podáváme teplé s čerstvým zeleninovým salátem.

Voňavá pečená krkovička se smetanovými bramborami a svěžím salátem
pozn.: částečně upraveno AI