Tato kubánská pochoutka zastupuje jednu z nejvýraznějších ukázek karibské kuchyně. Najdeme v ní hluboké kulturní vlivy, smysl pro jednoduchost a nekompromisní lásku k autentické chuti.
Plantainy, tedy zelené škrobové banány, nejsou určené ke konzumaci v syrovém stavu. Na rozdíl od klasických dezertních banánů mají pevnou, hutnou strukturu a neutrální až lehce bramborovou chuť. Tato chuť se ale zcela změní po usmažení a je to skvělá surovina pro slané pokrmy.
A co Mojo omáčka? To je typická kubánská omáčka, jejíž základ tvoří hlavně česnek a šťáva z citrusu. Na Kubě, stejně jako v Portoriku, Dominikánské republice nebo Kolumbii, jsou tostones součástí běžné kuchyně!
Recept na autentické kubánské tostones – vynikající banánové placičky
Ingredience pro přípravu
- 2 velké zelené plantainy (banány pro tepelnou úpravu)
- 1/3 hrnku oleje
- sůl dle chuti
Omáčka Mojo:
- 6 stroužků česneku
- 1/2 hrnku šťávy z kyselého pomeranče
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- špetka mletého černého pepře
Postup přípravy tostones banánových placiček
1. Ostrým nožem opatrně oloupeme zelené banány plantain podélně a nakrájíme je na přibližně pěticentimetrové kousky. Odložíme stranou.
2. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej na středně vysokém plameni a vložíme do něj nakrájené plantainy.
3. Smažíme je asi pět minut ze všech stran, dokud nezačnou jemně zlátnout a poté je vyjmeme a necháme okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného oleje.
4. Pomocí lisu na plantainy, případně přeloženého papírového ručníku nebo dna sklenice, každý kousek rozmáčkneme na placičku o tloušťce zhruba 1,2 cm.
5. Rozmačkané kousky znovu vložíme do pánve a smažíme je 4 až 5 minut dozlatova z obou stran.
6. Opět je vyjmeme, osušíme na papírové utěrce a ihned osolíme podle chuti.

2 zralejší banány a pánev: Snadný banánový dort s karamelem připravený na pánvičce
7. Všechny ingredience na omáčku Mojo prošleháme spolu v menší misce, dokud nevznikne hladká omáčka a podáváme ji k tostones jako dip.
Nutriční pohled na tostones
I když jde o smažený pokrm, plantainy samy o sobě obsahují mnoho vitamínů a hlavně vlákniny. Pokud použijeme kvalitní olej, nejlépe arašídový nebo řepkový s vysokým bodem zakouření, nejde o nic nezdravého. Navíc tostones neobsahují lepek!

Smažený banán v křupavém těstíčku s čokoládovou polevou
