Základ jídla tvoří krátce opečená jemná kuřecí játra, aby zůstala měkká a vláčná. Svěžest a barvu jídlu přidává zeleninová paprika a o hustotu a lesk omáčky, která krásně obalí játra a zeleninu se postará bramborový škrob solamyl. Když se játra hodí na rozpálenou pánev, okamžitě se rozvoní. My je doma máme nejraději k večeři jen tak na minutku, trochu pokrájená, orestovaná zprudka na másle a posypané cibulkou, s chlebem, červenou řepou a jogurtem. Ale to je taková naše vychytávka.
Ale chcete li uvařit hlavní jídlo k obědu, k orestovaným játrům přidejte trochu zeleniny, ideálně papriku, cibuli, nebo i pórek a předem je obalte v trochu solamylu. Po dochucení vám vznikne rychlé, snadné a cenově nenáročné jídlo, které je ideální třeba k sobotnímu obědu, když nechcete stát dlouho u plotny a máte hned hotovo. Vůně játříček je dost intenzivní, aby všechny členy rodiny přilákala velice rychle ke stolu. Dobrou chuť!
Recept na kuřecí játra s omáčkou
Ingredience potřené k přípravě kuřecích játříček podávaných s dušenou rýží
- 0,5 kg kuřecích jater
- Solamyl
- Olej
- Sůl a pepř
- 1 lžíce Worcesteru
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 10 lžic kečupu
- 1 lžíce podravky (já používám vegetu Kuchárek, který je bez konzervantů)
Postup přípravy jater v zahuštěné omáčce
1. Játra pořádně omyjeme a ideálně necháme okapat a osušit.
2. Pokud máme větší kusy, nakrájíme je na menší kousky. Játra obalíme v solamylu, promícháme se solamylem v misce.

3. Orestujeme je na rozpáleném oleji a podlijeme vodou, aby byla ponořená ve vodě, přidáme trochu pepře, Worcester a špetku soli.

4 Přikryjeme pokličkou a necháme asi 20 min ut dusit do měkka.
5. Zatím si do hluboké pánve nakrájíme nadrobno cibuli, chvilku orestujeme, přidáme papriku nakrájenou na kostičky, kečup a podravku, promícháme a restujeme.

6. Ke směsi přilijeme podušená játra, promícháme a ještě asi 10 minut podusíme.

7. Můžeme zahustit hotovou jíškou (volitelné), já už nezahušťují, Solamyl k zahuštění stačí.
Podáváme s dušenou nebo zapečenou rýží.
Obalovaná kuřecí jatýrka v Americe: To aby nepukala na pánvičce. Servíruji s bramborem, tatarkou a míchaným kompotem
Vepřová játra v omáčce s rýží: Játra buď miluješ, nebo ne – tahle omáčka tě ale určitě přesvědčí
Zdroj a fotky: Kouzlíme v kuchyni