Také vlítnete do obchodu, seberete síťku brambor a utíkáte zase domů vařit? Vybíráte si podle ceny a slev? Tak to dělá většina lidí, ale až příště budete nakupovat brambory, pamatujte, že existují různé druhy a každý z nich je vhodný pro jiné jídlo. Brambory se dělí na varné typy, některé jsou dobré na přípravu bramborové kaše, jiné zase na hranolky. A co takové batáty nebo topinambury, znáte je?

Výhody konzumace brambor

Brambory jsou ideální potravinou pro přípravu spousty jednoduchých pokrmů, jsou snadno dostupné, a navíc jsou velmi všestranné. Kromě vařených brambor si můžete dopřát bramborovou kaši, hranolky, vytvořit z nich bramborové placky nebo šišky, jež se dají jíst naslano i nasladko. Brambory se snadno pěstují, proto se také staly základem mnoha pokrmů našich babiček, které je dokázaly připravit na všemožné způsoby. Navíc obsahují antioxidanty a prospěšné vitamíny a minerály, včetně vitamínu C, B6 a draslíku.

Varné typy

Brambory rozdělujeme celkem na 3 varné typy – A, B a C. Varný typ A jsou brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou. Jsou vhodné pro přípravu salátů nebo pro vaření ve slupce, nejsou totiž moučnaté, takže nehrozí, že by se rozvařily. Typ B už ale mírně moučnatý je, jedná se o polopevné brambory, takže u delšího vaření hrozí, že se částečně rozsypou. Můžete je použít do gulášů, polévek, k restování nebo pro přípravu těsta. Céčko jsou měkké brambory, moučnaté, velmi snadno se rozvaří, takže je určitě dobré použít je pro přípravu bramborové kaše, do těsta, pečení ve slupce v alobalu, vytvořit z nich můžete i bramboráky nebo placky. Ideální jsou i pro přípravu hranolek.

Fotografie ke kvízu na téma jídla našich babiček

Kvíz na téma oblíbená babičkovská jídla: Uhlířina a kočičí tanec dnes většině mladých už nic neříká

Fotografie ke kvízu na téma oblíbená jídla z dob socialismu

Retro kvíz na téma tradiční jídla z dob minulého století: Dodnes se těší oblibě už jen pár z nich

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest