Přestože hovězí maso patří k těm dražším, některé pokrmy se bez něj neobejdou. Můžete jej zkusit nahradit jiným druhem masa, ale nikdy nedocílíte té správné chuti. Svíčková z vepřového? Může být, ale hovězí je v případě tohoto receptu zkrátka chuťově nenahraditelné. Hovězí vývar patří mezi základ tradiční české kuchyně, stejně tak pořádný hovězí steak je skutečnou pochutinou, kterou si rádi dopřejeme v restauraci při zvláštní příležitosti. Jak dobře se ale v hovězím mase vyznáte?
Kvalita a původ jsou zásadní
Co se týká hovězího masa, je zde potřeba skutečně velmi pozorně dohlížet na kvalitu a původ masa. Chcete si totiž nejen pochutnat, ale také si být jistí, že je pokrm pro vaše zdraví bezpečný. V Česku je povinné uvádět na obalu hovězího masa jeho původ, včetně kategorie zvířete, zdali se jedná o krávu či býka. Každý spotřebitel má své vlastní preference pro výběr hovězího masa, tyto údaje tak slouží k tomu, aby si každý vybral podle svého.
Kvalitní maso pochází z veterinárně kontrolovaných chovů, kde máte k dispozici jasný rodokmen zvířete. Maso z velkochovů nebo dováženo ze zemí mimo EU může obsahovat hormony, léky a toxiny a není jisté, že bylo podrobeno stejné kontrole.
Kvalitní hovězí je v Česku vzácnost
Je třeba zmínit, že kvalitní hovězí je na českém trhu nutné trochu pohledat. Ale proč? Na vině jsou mnohdy spotřebitelské zvyklosti z minulých let. Navíc návštěva řeznictví v dnešní době už není to, co bývala. Podobá se supermarketům, kdy přijdete, rychle nakoupíte a zase odcházíte. Je těžké najít řeznictví, kde jsou ochotní informovat zákazníka o původu prodávaného masa a podat veškeré údaje o rodokmenu skotu, jeho věku a také době zrání. Málokdy najdete prvotřídní hovězí z mladých býků a jalovic, které patří mezi nejchutnější a nejkvalitnější hovězí.
Kvíz: Jak dobře se vyznáte v hovězím mase? Víte, kde najdete hovězí svíčkovou?
Zdroj: Autorský text, ČSZM, SZPI
Rychlý kvíz, který pomůže zjistit, jak dobře se člověk vyzná v máslech: Do cukroví totiž patří jen to nejkvalitnější