Kombinace máku a švestek je ve všech pokrmech to nejlepší. Ať jsou to knedlíky, kynutý koláč nebo jakýkoliv pokrm s mákem a švestkou, vždycky jsou to vynikající chutě. No a když tuto lahůdku zabalíme do nadýchaného kynutého těsta, není co dodat. Jeden plech buchet nebude určitě stačit. Když je upečeme do zlatova, potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem, zapráší se po nich dříve, než stihnou vychladnout.

Buchty se švestkami a mákem byly obyčejným ale i svátečním jídlem. Nosily se na pole k práci, pekly se na posvícení, ale i na cestu vlakem. A doteď si nesou tu samou sílu, vůni po domově a chuť, která se snad nikdy neokouká.

Recept na švesťáky: Kynuté buchty plněné mákem a švestkou

Ingredience potřebné na přípravu Pečeného sladkého pokladu vonícího kuchyní našich babiček

Kynuté těsto

  • 500 g hladké a polohrubé mouky (1:1)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 11 lžic oleje
  • 3 lžíce cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • sádlo na potírání

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 150 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 1 lžička másla
  • citronová kůra, nebo skořice nebo rum (volitelné)
  • povidla nebo džem
  • půlky švestek

Postup přípravy kynutých buchet

1. Z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka uděláme kvásek, který necháme přikrytý v teple vzejít.

2. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme pod utěrkou v teple kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto necháme v teple přikryté kynout.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto necháme v teple přikryté kynout.

3. Vykynuté těsto přendáme na vál, rozválíme a nakrájíme čtverce.

4. Na každý čtverec dáme makovou náplň a půlku švestky řezem dolů, poté každou buchtu zabalíme.

5. Pokládáme na plech s pečícím papírem, kde necháme ještě 15 minut kynout. Každou buchtu namažeme svrchu i z boků rozpuštěným sádlem.

Buchty necháme kynout na plechu ještě 15 minut.
Foto: Ilona Mikulecká, Buchty necháme kynout na plechu ještě 15 minut.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut dozlatova.

Makový koláč se švestkami a polevou

Buchty upečeme v troubě dozlatova.
Zdroj: Ilona Mikulecká, Buchty upečeme v troubě dozlatova.

7. V průběhu pečení znovu potřeme buchty sádlem

8. Po upečení pokropíme vodou a necháme vychladit přikryté utěrkou.

Tipy

Švestky můžete nahradit meruňkami, nebo višněmi. Do makové náplně lze přidat i trochu rozinek nebo medu.

Obrázek k receptu makovo-švestkové buďáky

Tradiční české buďáky s nepřekonatelnou kombinací máku a švestek

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest