Kombinace máku a švestek je ve všech pokrmech to nejlepší. Ať jsou to knedlíky, kynutý koláč nebo jakýkoliv pokrm s mákem a švestkou, vždycky jsou to vynikající chutě. No a když tuto lahůdku zabalíme do nadýchaného kynutého těsta, není co dodat. Jeden plech buchet nebude určitě stačit. Když je upečeme do zlatova, potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem, zapráší se po nich dříve, než stihnou vychladnout.
Buchty se švestkami a mákem byly obyčejným ale i svátečním jídlem. Nosily se na pole k práci, pekly se na posvícení, ale i na cestu vlakem. A doteď si nesou tu samou sílu, vůni po domově a chuť, která se snad nikdy neokouká.
Recept na švesťáky: Kynuté buchty plněné mákem a švestkou
Ingredience potřebné na přípravu Pečeného sladkého pokladu vonícího kuchyní našich babiček
Kynuté těsto
- 500 g hladké a polohrubé mouky (1:1)
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- 11 lžic oleje
- 3 lžíce cukru
- 250 ml vlažného mléka
- sádlo na potírání
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 150 ml mléka
- 80 g cukru
- 1 lžička másla
- citronová kůra, nebo skořice nebo rum (volitelné)
- povidla nebo džem
- půlky švestek
Postup přípravy kynutých buchet
1. Z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka uděláme kvásek, který necháme přikrytý v teple vzejít.
2. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme pod utěrkou v teple kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Vykynuté těsto přendáme na vál, rozválíme a nakrájíme čtverce.
4. Na každý čtverec dáme makovou náplň a půlku švestky řezem dolů, poté každou buchtu zabalíme.
5. Pokládáme na plech s pečícím papírem, kde necháme ještě 15 minut kynout. Každou buchtu namažeme svrchu i z boků rozpuštěným sádlem.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut dozlatova.

Makový koláč se švestkami a polevou
7. V průběhu pečení znovu potřeme buchty sádlem
8. Po upečení pokropíme vodou a necháme vychladit přikryté utěrkou.
Tipy
Švestky můžete nahradit meruňkami, nebo višněmi. Do makové náplně lze přidat i trochu rozinek nebo medu.

Tradiční české buďáky s nepřekonatelnou kombinací máku a švestek
pozn.: částečně upraveno AI