Cože, vy neznáte buďáky? Jde o tradiční pečivo z kynutého těsta plněné mákem a čerstvými švestkami, případně jinou sladkou náplní. Pečou se ve formě menších závinů nebo kapes. Kde přesně se vzalo slovo „buďák“ nevím, ale vím jedno: vždycky, když je upeču, zapráší se po nich, než byste řekli „švestka“.

V buďácích nehledejte žádnou velkou složitost. Zakládají se na čisté poctivosti surovin a jednoduchých, osvědčených chutích. V tomto receptu je plníme mákem a čerstvými švestkami, můžete do nich dát i tvaroh nebo povidla. Mimochodem, pokud do makové náplně při vaření přidáme trochu povidel a lžičku rumu, dostanou buďáky ještě větší šmrnc.

Recept na makovo – švestkové buďáky

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Co potřebujeme

Těsto

  • 280 ml teplého mléka
  • ½ kostky droždí (cca 21 g)
  • 60 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu)
  • 2 žloutky

Náplň

  • Vypeckované švestky
  • 150 g mletého máku
  • 150–200 ml mléka (přilévej postupně, záleží na savosti máku)
  • 80–100 g cukru (krupicový nebo moučkový – podle chuti)
  • Volitelně: špetka skořice, trochu citronové kůry, kapka rumu nebo vanilkový cukr pro vůni

Postup přípravy buďáků

1. Do vlažného (ne horkého) mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to přibližně 10–15 minut.

2. Prosejeme mouku do mísy, přidáme ostatní suroviny a hotový kvásek, a vypracujeme pružné, nelepivé těsto.

3. Těsto necháme v teple kynout 1 hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem.

4. Mezitím ohřejeme mléko s cukrem. Přidáme mák a vaříme, dokud směs nezhoustne.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na menší díly, které rozválíme, naplníme mákem a vypeckovanými švestkami a zabalíme do bochánků.

6. Na závěr potřeme bílkem a pečeme na 180 °C 20–25 minut dozlatova.

Buďáky voní tradicí

Nejlépe, když máte po ruce čerstvé švestky 🙂 bez nich to není tak úplně ono, i když se dají v nouzi nahradit kompotovanými. Kombinace máku a švestek je v českém pečení bez nadsázky ikonická. Zemitá, oříškově laděná chuť máku kontrastuje se šťavnatými šveskami a dvojice tak vytváří oblíbené kombo pro tradiční české moučníky.

Dobře zabalené buďáky si můžete vzít s sebou k svačině na výlet, dát si je ke společné rodinné snídani a stejně dobře budou chutnat s odpolední kávou.

Obrázek receptu na strouhaný máslový koláč s višňovou marmeládou.

Máslový strouhaný koláč s višňovou marmeládou

Recept na švestkový litý koláč

Královský švestkový koláč s jemným těstem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest