Tento koláč nenajdete v kuchařkách šéfkuchařů. Ale můžete ho hledat v sešítcích po maminkách a babičkách, kde je psáno často “Těsto, jako pírko, díky majonéze“. Nevíme, zda toto těsto vzniklo ze skromnosti nebo z vynalézavosti, ale koláč z něj s ovocem a drobenkou chutná neodolatelně.

Také jsem si poprvé, když jsem o tom kdysi četla, myslela, že je to tisková chyba a místo majonézy neboli majolky tam měla být maizena. Ale opak je pravdou – majolka v těstě dělá jemnost a vláčnost, kterou si právě díky ní koláč uchová i druhý den. Tak hurá do přípravy majolkového těsta na koláč.

Recept na kynutý koláč z majolkového těsta

Ingredience potřebné na Kynutý koláč s jablky a drobenkou (dávka na 2 plechy)

Majolkové těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 10 kostek anebo lžiček cukru
  • 1 dcl oleje
  • půl kostky droždí
  • 2 žloutky
  • 100 g Majolky
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • vejce na potření těsta
  • jablka + třtinový cukr dlepotřeby a vanilkový cukr
  • drobenka (máslo, mouka, cukr, skořice)

Postup přípravy jablečného majolkového koláče

1. Nejprve si uděláme kvásek, v misce rozdrobíme droždí v troše vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a trochu mouky, necháme 15 přikryté v teple vzejít.

2. Do misky s kváskem nasypeme mouku a přidáme všechny ostatní ingredience a uhněteme těsto, které přikryjeme a v teple necháme kynout asi hodinu.

3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 plechy, potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe nastrouhanými jablky. Posypame dle potřeby třtinovým a vanilkovým cukrem

Těsto rozdělíme na 2 plechy, posypeme jablky a drobenkou.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto rozdělíme na 2 plechy, posypeme jablky a drobenkou.

4. Nakonec připravíme drobenku, jablka posypeme a necháme cca 10 minout kynout.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů do zlatova.

Tip na závěr

Po upečení můžete ještě teplý koláč potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Obrázek receptu na Jemné a křehké koláčky s Majolkou

Jemné majolkové koláčky, sypané drobenkou – příprava koláčů z majolkového těsta

Obrázek receptu na majolkové pletené housky.

Domácí pletené housky s majolkou: tajemná ingredience majonéza, díky které jsou křupavé, zlatavé a vláčné

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest