Tento koláč nenajdete v kuchařkách šéfkuchařů. Ale můžete ho hledat v sešítcích po maminkách a babičkách, kde je psáno často “Těsto, jako pírko, díky majonéze“. Nevíme, zda toto těsto vzniklo ze skromnosti nebo z vynalézavosti, ale koláč z něj s ovocem a drobenkou chutná neodolatelně.
Také jsem si poprvé, když jsem o tom kdysi četla, myslela, že je to tisková chyba a místo majonézy neboli majolky tam měla být maizena. Ale opak je pravdou – majolka v těstě dělá jemnost a vláčnost, kterou si právě díky ní koláč uchová i druhý den. Tak hurá do přípravy majolkového těsta na koláč.
Recept na kynutý koláč z majolkového těsta
Ingredience potřebné na Kynutý koláč s jablky a drobenkou (dávka na 2 plechy)
Majolkové těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 10 kostek anebo lžiček cukru
- 1 dcl oleje
- půl kostky droždí
- 2 žloutky
- 100 g Majolky
- 250 ml mléka
- špetka soli
- vejce na potření těsta
- jablka + třtinový cukr dlepotřeby a vanilkový cukr
- drobenka (máslo, mouka, cukr, skořice)
Postup přípravy jablečného majolkového koláče
1. Nejprve si uděláme kvásek, v misce rozdrobíme droždí v troše vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a trochu mouky, necháme 15 přikryté v teple vzejít.
2. Do misky s kváskem nasypeme mouku a přidáme všechny ostatní ingredience a uhněteme těsto, které přikryjeme a v teple necháme kynout asi hodinu.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 plechy, potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe nastrouhanými jablky. Posypame dle potřeby třtinovým a vanilkovým cukrem
4. Nakonec připravíme drobenku, jablka posypeme a necháme cca 10 minout kynout.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů do zlatova.
Tip na závěr
Po upečení můžete ještě teplý koláč potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Jemné majolkové koláčky, sypané drobenkou – příprava koláčů z majolkového těsta

Domácí pletené housky s majolkou: tajemná ingredience majonéza, díky které jsou křupavé, zlatavé a vláčné
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI