Tato cuketová buchta s nádechem perníku je skvělou variantou klasického perníku, který zůstává díky cuketě neuvěřitelně vláčný a chutný. Na konci léta, v době cuketové úrody, je toto jeden z cuketových receptů, který nesmí chybět a moc ráda ho připravuji. Cuketová buchta s vůní perníku je skvělým příkladem toho, jak využít nadbytek cuket ze zahrádky. Jelikož z cukety lez opravdu připravit vše od slaných po sladké. Díky přidané cuketě získává buchta skvělou vláčnost a nikdy se nemusíte obávat, že by byla suchá nebo “dusivá”. Recept skvěle funguje jak s velkými, zralými cuketami, které je třeba oloupat a zbavit semínek, tak s menšími, které můžete nastrouhat celé. Kromě toho, že cuketa dodává těstu příjemnou texturu, její chuť se skvěle propojuje s voňavým perníkovým kořením. Dodává tak příjemný podzimní nádech.
Můžete ji péct na klasickém plechu, v dortové formě, nebo jako muffiny
Každá varianta má své kouzlo a vyžaduje pouze mírnou úpravu času pečení. Dokonale vyvážená směs špaldové mouky, třtinového cukru a kakaa spolu s perníkovým kořením vytváří základ, který je nejen chutný, ale i relativně zdravý. Po upečení a vychladnutí je buchta dovršena krémem z mascarpone a tvarohu, který pokryjete posypem z jemně strouhaných vlašských ořechů.
Recept na lahodnou cuketovou buchtu s nádechem perníku
Potřebné vybavení
- Ruční šlehač
- Pečící papír
Suroviny
Ingredience na těsto
- 600 g cukety (nahrubo nastrouhané)
- 350 g špaldové mouky
- 180 g třtinového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 40 g kakaa
- 1/4 lžičky soli
- 2 perníkového koření
- 180 ml řepkového oleje
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Ingredience na krém
- 200 g mascarpone
- 200 g tvarohu
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžíce vanilkového extraktu
- strouhané vlašské ořechy (na posypání)
Postup
- V jedné míse smíchejte mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, kakao, sůl a perníkové koření.
- Ve druhé míse smíchejte olej, mléko, vejce a vanilkový extrakt.
- Spojte suché a mokré ingredience a dobře promíchejte. Poté přidejte nastrouhanou cuketu a znovu důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
Cuketová buchta s nádechem perníku
- Mezitím vyšlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a vanilkovým extraktem do hladkého krému.
- Jakmile perník vychladne, potřete ho připraveným krémem a posypte strouhanými vlašskými ořechy.