5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tato cuketová buchta s nádechem perníku je skvělou variantou klasického perníku, který zůstává díky cuketě neuvěřitelně vláčný a chutný. Na konci léta, v době cuketové úrody, je toto jeden z cuketových receptů, který nesmí chybět a moc ráda ho připravuji. Cuketová buchta s vůní perníku je skvělým příkladem toho, jak využít nadbytek cuket ze zahrádky. Jelikož z cukety lez opravdu připravit vše od slaných po sladké. Díky přidané cuketě získává buchta skvělou vláčnost a nikdy se nemusíte obávat, že by byla suchá nebo “dusivá”. Recept skvěle funguje jak s velkými, zralými cuketami, které je třeba oloupat a zbavit semínek, tak s menšími, které můžete nastrouhat celé. Kromě toho, že cuketa dodává těstu příjemnou texturu, její chuť se skvěle propojuje s voňavým perníkovým kořením. Dodává tak příjemný podzimní nádech.

Můžete ji péct na klasickém plechu, v dortové formě, nebo jako muffiny

Každá varianta má své kouzlo a vyžaduje pouze mírnou úpravu času pečení. Dokonale vyvážená směs špaldové mouky, třtinového cukru a kakaa spolu s perníkovým kořením vytváří základ, který je nejen chutný, ale i relativně zdravý. Po upečení a vychladnutí je buchta dovršena krémem z mascarpone a tvarohu, který pokryjete posypem z jemně strouhaných vlašských ořechů.

Cuketová buchta s nádechem perníku

Recept na lahodnou cuketovou buchtu s nádechem perníku

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 55 minut
Porcí 12 porcí
Jednoduchý a lahodný cuketový perník s bohatým krémem z mascarpone a tvarohu

Potřebné vybavení

  • Ruční šlehač
  • Pečící papír

Suroviny

Ingredience na těsto

  • 600 g cukety (nahrubo nastrouhané)
  • 350 g špaldové mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 40 g kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 perníkového koření
  • 180 ml řepkového oleje
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Ingredience na krém

  • 200 g mascarpone
  • 200 g tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
  • strouhané vlašské ořechy (na posypání)

Postup 

  • V jedné míse smíchejte mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, kakao, sůl a perníkové koření.
  • Ve druhé míse smíchejte olej, mléko, vejce a vanilkový extrakt.
  • Spojte suché a mokré ingredience a dobře promíchejte. Poté přidejte nastrouhanou cuketu a znovu důkladně promíchejte.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
    Recept na cuketovou buchtu

    Cuketová buchta s nádechem perníku

  • Mezitím vyšlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a vanilkovým extraktem do hladkého krému.
  • Jakmile perník vychladne, potřete ho připraveným krémem a posypte strouhanými vlašskými ořechy.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Mezinárodní
Klíčové slovo: cuketa, cuketová buchta, cukr, mouka, perník
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest