Latkes s jablečným pyré, známé také jako židovské bramboráky, to jsou lahodným a tradičním židovským pokrmem. Tento pokrm patří neodmyslitelně ke svátku Chanuka, během něhož se slaví zázrak oleje. Latkes se smaží na oleji, což symbolizuje zázrak, kdy malé množství oleje hořelo po dobu osmi dní. Bramboráky jsou vyrobené z jednoduchých surovin jako jsou brambory, cibule, vejce a mouka. Křupavé a zlatavé židovské bramboráky se často podávají s jablečným pyré, které svou sladkokyselou chutí dokonale doplňuje slané bramboráky.

Latkes nejsou jen pokrmem, ale i nositelem bohaté historie a kulturní identity židovského národa a tak se nyní podíváme blíže na historii tohoto pokrmu.

Čím jsou Latkes jedinečné a co vyjadřují

Latkes – hebrejsky označované jako „levivot“, jsou tradičně připravovány během svátku Chanuka. Chanuka, známá také jako Svátek světel, je osm dní trvající židovský svátek. Příběh Chanuky zahrnuje zázrak, kdy malé množství oleje, určené na jeden den, vydrželo hořet osm dní. Proto jsou Latkes, smažené na oleji, symbolickým připomenutím tohoto zázraku.

Latkes dnes a v minulosti

Kdysi se Latkes připravovaly z různých ingrediencí, včetně sýrů a luštěnin, které byly běžně dostupné v židovských komunitách po celém světě. Když se v 19. století staly brambory hlavní plodinou v mnoha částech Evropy, tak se začal tento pokrm obměňovat. Brambory, které byly levné a snadno dostupné, se staly základní složkou latkes, která zůstala až do dnes.

Pojďme si tento jednoduchý pokrm společně uvařit.

Recept na bramboráky s historií: Latkes – Židovské bramboráky s jablečným pyré

Recept na Latkes – Židovské bramboráky

Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 35 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 6
Vaříme Latkes – Židovské bramboráky, uvedené množství je na 6 porcí. Délka přípravy 35 minut, délka smažení 25 minut.

Potřebné vybavení

  • Pánev
  • Mísa
  • Škrabka
  • Struhadlo
  • ponorný tyčový mixér
  • kastrůlek

Suroviny

Latkes – bramboráky:

  • 1 kg brambor (oloupané a nastrouhané nahrubo)
  • 2 ks vajec (velikosti L)
  • 1 ks cibule (nakrájená najemno)
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 110 g polohrubé mouky
  • sůl a pepř (na dochucení)
  • olej (na smažení)

Jablečné pyré:

  • 2 ks jablka (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 2 ks badyánu
  • 1 lžíce cukru

Postup 

Latkes – bramboráky:

  • Nastrouhané brambory dáme do mísy s ostatními surovinami: vejcem, moukou, cibulím.
  • Vše důkladně promícháme a přidáme koření: papriku, majoránku a dochutíme solí a pepřem. Opět důkladně promícháme.
  • Rozehřejeme olej na pánvi.
  • Jakmile bude olej dostatečně rozehřátý smažíme na něm bramborové placky, které smažíme z obou stran do zlatova.
  • Hotový bramborák přendáme na papírovou utěrku, abychom z něj dostali přebytečný tuk.

Jablečné pyré:

  • Nakrájené jablko dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody, přidáme koření a pod pokličkou vaříme do úplného rozvaření jablka.
  • Poté přidáme cukr a povaříme do jeho rozpuštění.
  • Následně kastrůlek sundáme z tepla, vyndáme koření a vše rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru.
  • Hotové pyré podáváme spolu s bramboráky.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 80 Kč
Chod: bezmasé jídlo, Hlavní jídlo
Kuchyně: Hebrejská
Klíčové slovo: bramboráky, brambory, cibule, jablečný pyré

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest