Znáte přísloví, “co je staré, to je dobré?” Tak toto cukroví bych k tomu přirovnala, protože klasické ledovky plněné povidly jsou určitě dost staré na to, aby byly klasikou a dost dobré proto, aby byly stále oblíbené. Tato Vánoční povidlová klasika patří mezi nejoblíbenější druhy drobného cukroví, které získalo své místo v tradiční české kuchyni. Křehké těsto, jemná sladkost povidel a vůně vanilky vytváří dokonalou harmonii chutí a určitě při žádné příležitosti nezklame. Říká se mu ledové cukroví, ledovky, slepovánky a určitě má i další jména.
Recept na vánoční povidlovou klasiku ledovky
Ingredience k přípravě
Ledovky se připravují z ořechového těsta
- 300 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 240 g másla
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 2 PL moučkového cukru
Plní se náplní z povidel, rumu a vanilky
- 5 PL švestkových povidel
- 3 PL rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
Zdobí se zrcadlovou polevou z čokolády a mandle
- hořká čokoládová poleva
- mandle
Postup
1. V misce smícháme všechny ingredience pro těsto a vyšleháme šlehačem.
2. Vypracované těsto zabalíme do folie a necháme 2 hodiny v lednici odpočinout.
3. Ztuhlé těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme tvary, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
4. Ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 10 minut.
5. Polovinu upečených tvarů namáčíme jednou stranou do rozpuštěné čokoládové polevy. Ukládáme na mřížku a než poleva ztuhne položíme půlku loupané mandle.
6. Do misky si připravíme povidlovou náplň, kterou důkladně promícháme. Touto náplní za pomoci cukrářského sáčku cukroví slepíme.
Závěrem
Ať už se připravujete na Vánoce, rodinnou oslavu, nebo jen jako odpolední pochoutku k čaji, Vánoční povidlová klasika nikdy nezklame.