Mini medovníky jsou drobné kousky plné bohaté medové chuti! Představte si vůni čerstvě upečeného těsta a jemné sladkosti medu, která se line celým domem. Tyto drobné zákusky se svým vzhledem možná tváří nenápadně, ale jejich chuť vám zůstane v paměti ještě dlouho po posledním soustu. Už při prvním kousnutí ucítíte ten jemný kontrast mezi nadýchaným těstem a hladkým máslovým krémem, který se doslova rozplývá na jazyku.

Medovníky můžete upéct jen tak, pro radost, nebo je darovat jako důkaz lásky. Ať už se objeví na slavnostní tabuli nebo jen na odpoledním stole, vždy přinesou úsměv a radost do vaší domácnosti.

Recept na mini medovníky

Ingredience pro přípravu

Medové těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g medu
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody

Karamelový krém s ořechy:

  • 1 máslo
  • 1 karamelové salko
  • rum dle chuti
  • povidla
  • 2 hrsti mletých vlašských ořechů

Postup přípravy

1. Nejdříve si v míse smícháme med, změklé máslo, cukr a vejce.

2. Krátce prošleháme a posléze přisypeme mouku s jedlou sodou a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto zabalíme do fólie a necháme odležet v chladu do druhého dne.

4. Odleželé těsto si rozdělíme na 4 stejné části a každou vyválíme na plát silný 2 mm.

Každý kus těsta vyválíme na 2 mm silný plát.
Každý kus těsta vyválíme na 2 mm silný plát.

5. Plát těsta přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme ho do předehřáté trouby na 175°C.

6. Pečeme 7 – 8 minut a hned po vyndání z trouby vykrájíme z těsta malá kolečka.

Za tepla vykrojíme kolečka.
Za tepla vykrojíme kolečka.

7. Takto zpracujeme i zbylé 3 kusy těsta, dokud nezískáme hromadu vykrojených a upečených koleček.

Takto zpracujeme celé těsto.
Takto zpracujeme celé těsto.

8. Na krém si nejdříve vyšleháme máslo a během šlehání postupně přidáváme karamelové salko a rum.

9. Každý mini medovník se skládá ze 4 koleček v následujících vrstvách: kolečko – krém – kolečko – povidla – kolečko – krém – kolečko.

Vrstvením vytvoříme mini medovníky.
Vrstvením vytvoříme mini medovníky.

10. Takto zpracujeme všechna kolečka a poté je dáme zchladit do lednice.

11. Během chladnutí si v mixéru spolu umeleme zbylé odkrojky těsta s vlašskými ořechy.

12. Nyní medovníčky ze všech stran potřeme krémem a obalíme v drti.

Nakonec je potřeme krémem a obalíme v drti.
Nakonec je potřeme krémem a obalíme v drti.

Známe původ medovníku?

Původ medovníku není zcela jasný, ale obecně se traduje, že jeho kořeny sahají do Ruska nebo Ukrajiny, kde je medovník znám jako “Медовик” (Medovik). Tento dort se zde připravuje už od 19. století a býval oblíbeným dezertem na carském dvoře. Podle legendy ho poprvé upekl kuchař carevny Alexandry Fjodorovny, manželky cara Alexandra III., která byla velkou milovnicí medu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest