Je to krásná klasika, která patří mezi lehké a svěží dezerty vypadající ale slavnostně. V 70. a 80. letech byl takový dort často hvězdou oslav. Tehdy želatina a barevné ovocné želé působily skoro kouzelně. Dort se želé byl a i dnes ještě je symbolem svátečního stolu, lehký, svěží a s ovocem podle sezóny.
Třešně uzavřené v třpytivé červené vrstvě připomínají skleněné korálky, nebo kapky rosy na letní zahradě. Když se podává vychlazený, osvěží v horkém dni a potěší jak děti, tak dospělé. Receptů na tyto druhy dezertů je spousta, ale tento je velice snadný a rychlý, a jeho vzhled je okouzlující.
Recept na dort se želé a třešněmi
Ingredience potřebné na přípravu Letního korálkového dezertu
Korpus
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- kakao dle chuti
Krém
- 2 bílé jogurty
- 2 smetany ke šlehání
Třešňové želé
- vypeckované třešně
- červené dortové želé v prášku
Postup přípravy korálkového dortu
1. Vejce si oddělíme na žloutky a bílky, ze kterých ušleháme s cukrem tuhý sníh. Přidáme žloutky a vyšleháme do pěny.
2. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakao.
3. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.
4. Jogurty necháme na sítku okapat a vyšleháme smetany na hustou šlehačku, kterou smícháme s jogurtem. Krém naneseme na vychlazený korpus a necháme v lednici ztuhnout.
5. Třešně vypeckujeme a rozvaříme. Rozvařené třešně rozmixujeme a smícháme s uvařeným dortovým želé, které připravíme dle návodu.
6. Třešňové želé naneseme na vychlazený krém a uhladíme.
Dort můžeme zdobit pomocí cukrářského sáčku šlehačkou a celými třešněmi se stopkou.

Rychle a bez vážení: Hrnková buchta s mandarinkami – neodolatelně krásná barva a ovocná chuť
