Linecký mřížkový koláč je ideální buchtou ke snídani. Vždycky ho upeču den předem a pak se jen těším, až ráno ochutnám. Přes noc krásně zvlhne od marmelády, ale ta mřížka zůstane pořád krásně křehká. A ta kombinace křehkého máslového těsta a té nakyslé rybízové marmelády – to je prostě dokonalost.

Mám pro Vás postup, který se mi osvědčil: těsto dělám vždy co nejrychleji, aby se neohřálo. A co si budeme povídat, ta práce s těstem, kdy si člověk hraje s mřížkou, je taková malá meditace. Ale pozor na jedno: nešetřete marmeládou! Rybízová je sice kyselejší, ale v kontrastu se sladkým těstem je nepřekonatelná.

Recept na linecký mřížkový koláč s marmeládou

Příprava zabere asi 20 minut (+ chlazení těsta). Pečení trvá cca 35 až 40 minut. Z receptu připravíte klasický plech (25 až 30 řezů).

  • Příprava a rozdělení těsta: 20 minut
  • Chlazení těsta: minimálně 30 minut
  • Pečení: cca 35 až 40 minut
  • Celková doba (aktivní): cca 60 minut

Ingredience k přípravě mřížkového koláče

Těsto:

  • 560 g polohrubé mouky
  • 250 g Hery nebo másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kůra z jednoho citronu (nebo dle chuti)

Náplň a tečka na závěr:

  • Marmeláda rybízová (množství dle chuti, cca 300–400 g)
  • Tuk na vymazání plechu
  • Mouka/strouhanka na vysypání plechu
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy lineckého mřížkového koláče

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů (horkovzduch na 160 °C).

Příprava těsta a chlazení:

Obrázek k receptu na linecký mřížkovaný koláč
Foto: Cooky.cz, recept na linecký mřížkovaný koláč

2. Do mísy si připravte všechny sypké ingredience: mouku, moučkový a vanilkový cukr, kypřící prášek a citronovou kůru. Promíchejte.

3. Přidejte na kostičky nakrájený tuk (Heru/máslo) a vejce. Vše rychle propracujte rukama v hladké těsto.

4. Těsto rozdělte na dvě části: 2/3 těsta pro spodní plát a 1/3 těsta pro mřížky. Obě části zabalte a dejte na 30 minut do lednice vychladit.

Zpracování těsta a plnění:

5. Plech vymažte tukem a vysypte moukou nebo strouhankou.

6. Větší část těsta (2/3) vymačkejte nebo rozválejte přímo na plech tak, aby vznikl rovnoměrný spodní plát s nízkými okraji.

7. Těsto rovnoměrně potřete rybízovou marmeládou.

Vytvoření mřížky a pečení:

8. Menší část těsta (1/3) rozválejte a nakrájejte na tenké proužky (cca 1 až 1,5 cm široké).

Obrázek k receptu na linecký mřížkovaný koláč
Foto: Cooky.cz, recept na linecký mřížkovaný koláč

9. Proužky těsta pokládejte na marmeládu v jednom směru a poté kolmo, abyste vytvořili tradiční mřížku.

10. Konce přitiskněte k okrajům. Pečte při 180 stupňů asi 35 až 40 minut, dokud těsto nezezlátne.

Na závěr:

11. Koláč nechte po upečení zcela vychladnout na plechu.

12. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte na čtverce nebo řezy.

Recept na máslový mřížkový koláč

Tvarohový mřížkový koláč z máslového těsta na plech: Křehký moučník, snoubící se s krémovou tvarohovou náplní

Tipy redakce

  • Náplň trochu jinak: Pokud zrovna nemáte rybízovou, zkuste domácí švestková povidla – kyselost je podobná a chuť úžasně podzimní.
  • Lesk mřížky: Před pečením můžete proužky mřížky lehce potřít rozšlehaným vejcem pro lepší zlatavý lesk.
  • Pro extra křehkost: Pokud chcete linecké těsto opravdu křehké, použijte pouze žloutky (místo dvou celých vajec) a přidejte lžíci studené vody.
Máte rádi kynuté koláčky, tak si je upečte všechny na jednom plechu.

Rychlé koláčky různých příchutí ovšem všechny na jednom plechu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest