Tento dezert je možná méně známý, ale lahodný a osvěžující. Jeho název, Macecha řezy, vznikl pravděpodobně díky kontrastu barev tmavé a světlé – tmavé kakaové těsto a světlý krém, někdy i přidaná marmeláda anebo ořechy. Proto má podobu postav v některých pohádkách dobro a zlo, macecha kontra sladká a jemná sirota.

Všechny tyhle jednoduché buchty ve tvaru korpus + krém + nějaký ten posyp jsou velice oblíbené pro svoji jednoduchost a lahodnost, kdy je potřeba upéct pouze jeden korpus, na nést jeden krém a dozdobit nějakým tím posypem. V Česku a na Slovensku máme rádi krémové dezerty a proto se různorodost těchto buchet rozmohla tak, že jsou si všechny dost podobné a přitom je každá alespoň malinko jiná. Máte li rády jednoduchost v pečení a střídání dezertů třeba pro rodinu, můžete u nás najít každou neděli recept jiný a střídat je dokola. Nenáročné, ale tak dobré!!!

Recept na tajemný a lahodný dezert Macecha řezy

Ingredience potřebné na přípravu Macecha řezů, tajemného, ale tak lahodného dezertu

Těsto

  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce kakaa

Krém I.

  • 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
  • 5 polévkových lžic cukru
  • 800 ml mléka

Krém II

  • 400 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Zdobení

  • nastrouhaná Margot tyčinka, anebo skořicový cukr nebo Granko

Postup přípravy tajemných Macecha řezů

1. Bílky oddělíme od žloutků a žloutky vyšleháme s cukrem a přidáme postupně olej a vodu. Poté nasypeme suché ingredience a rozmícháme. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků a jemně zamícháme. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

2. V mléku rozmícháme cukr a pudinkový prášek a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Pudink rozvrstvíme na těsto na plechu a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 25 minut. Necháme vychladnout.

Obrázek receptu na jahodovo-tvarohové mřížkové řezy.

Mřížkové řezy s tvarohem a jahodovou marmeládou: Klasika, která potěší

3. Zatím si připravíme krém II. Vyšleháme si šlehačku, všleháme vanilkový cukr a zakysanou smetanu. Krém naneseme na vychladlý moučník.

Hotový dezert dozdobíme nastrouhanou Margotkou , nebo skořicovým cukrem.
Foto: Ilona Mikulecká, Hotový dezert dozdobíme nastrouhanou Margotkou , nebo skořicovým cukrem.

Zdobení a tipy

Vychladlý moučník můžeme posypat nastrouhanou tyčinkou Margot, nebo Grankem či skořicovým cukrem. Chutnou variantou je i použití pikantní marmelády a sypání nasekanými ořechy. Dobrou chuť!

Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest