Tihle makoví šneci jako by přišli rovnou z babiččiny trouby. Nadýchané kynuté těsto, vůně másla a máku a poctivý domácí postup, který se dědí z generace na generaci. Připomenou časy, kdy se peklo od rána, a dům voněl tak, že vás to vytáhlo z postele dřív než budík. A i když dnes používáme roboty místo hnětení v neckách, kouzlo těchto šneků zůstává stejné.

Tito makoví šneci jako zákusek jsou výborní ke snídani, ke kávě, ale i jen tak k mlsání, či ke svačině. Bývají měkké, vláčné, křupavé, na povrchu plné máku, obvykle dochucené citronovou kůrou, skořicí nebo trochou rumu. Vynikající jsou jak samotné, tak i polité vanilkovou polevou. Tihle makoví šneci jsou prostě úžasní, určitě je vyzkoušejte co nejdříve, nebudete litovat.

Recept na kynuté makové šneky

Ingredience na kynuté těsto

  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 100 g másla
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek

Z čeho vytvořit makovou náplň

  • 1 hrnek máku
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 50 g rozpuštěného másla

Postup na pečení makových šneků

1. Ve troše vlažného mléka rozdrolíme droždí, smícháme se lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek.

2. V míse si smícháme mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Přidáme hotový kvásek a vlažné mléko. Promícháme a vypracujeme hladké těsto.

3. Přikryté v teple necháme těsto 40 minut kynout.

4. Připravíme si náplň smícháním všech ingrediencí určených pro náplň kromě másla.

5. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na placku.

6. Rozpuštěným máslem placku potřeme a rovnoměrně posypeme makovou směsí.

Obrázek receptu na Makový štrúdl s jablečným srdcem je jako makový šepot v jablkovém sadě

Šťavnatý makový závin s jablky: Jemné těsto s náplní z máku a jablek

Obrázek receptu na přípravu Kynutých makových šneků, pochoutku oblíbenou generacemi
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na přípravu Kynutých makových šneků, pochoutku oblíbenou generacemi

7. Placku pevně stočíme a nakrájíme na kousky o tloušťce 1-2 prstů.

8. Šneky pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným žloutkem.

Obrázek receptu na přípravu Kynutých makových šneků, pochoutku oblíbenou generacemi
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na přípravu Kynutých makových šneků, pochoutku oblíbenou generacemi

9. Pečeme ve vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 15-20 minut.

Tipy

Do máku mžete přidat med nebo povidla pro bohatší chuť. Výborné jsou i s kouskem jablka v náplni. Pro sváteční verzi je můžete ozdobit bílou citronovou polevou.

Obrázek receptu na speciální makový závin.

Makový závin s ořechy a rozinkami podle receptu naší rodiny: Jednoduchý trik, díky kterému je závin více propečený

Obrázek receptu na jemný makovec.

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest