Tihle makoví šneci jako by přišli rovnou z babiččiny trouby. Nadýchané kynuté těsto, vůně másla a máku a poctivý domácí postup, který se dědí z generace na generaci. Připomenou časy, kdy se peklo od rána, a dům voněl tak, že vás to vytáhlo z postele dřív než budík. A i když dnes používáme roboty místo hnětení v neckách, kouzlo těchto šneků zůstává stejné.
Tito makoví šneci jako zákusek jsou výborní ke snídani, ke kávě, ale i jen tak k mlsání, či ke svačině. Bývají měkké, vláčné, křupavé, na povrchu plné máku, obvykle dochucené citronovou kůrou, skořicí nebo trochou rumu. Vynikající jsou jak samotné, tak i polité vanilkovou polevou. Tihle makoví šneci jsou prostě úžasní, určitě je vyzkoušejte co nejdříve, nebudete litovat.
Recept na kynuté makové šneky
Ingredience na kynuté těsto
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1/2 hrnku cukru
- 100 g másla
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 1 žloutek
Z čeho vytvořit makovou náplň
- 1 hrnek máku
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička vanilkové esence
- 50 g rozpuštěného másla
Postup na pečení makových šneků
1. Ve troše vlažného mléka rozdrolíme droždí, smícháme se lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek.
2. V míse si smícháme mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Přidáme hotový kvásek a vlažné mléko. Promícháme a vypracujeme hladké těsto.
3. Přikryté v teple necháme těsto 40 minut kynout.
4. Připravíme si náplň smícháním všech ingrediencí určených pro náplň kromě másla.
5. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na placku.
6. Rozpuštěným máslem placku potřeme a rovnoměrně posypeme makovou směsí.

Šťavnatý makový závin s jablky: Jemné těsto s náplní z máku a jablek
7. Placku pevně stočíme a nakrájíme na kousky o tloušťce 1-2 prstů.
8. Šneky pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným žloutkem.
9. Pečeme ve vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 15-20 minut.
Tipy
Do máku mžete přidat med nebo povidla pro bohatší chuť. Výborné jsou i s kouskem jablka v náplni. Pro sváteční verzi je můžete ozdobit bílou citronovou polevou.

Makový závin s ořechy a rozinkami podle receptu naší rodiny: Jednoduchý trik, díky kterému je závin více propečený

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková