Závin, který se krájí za syrova před pečením? I takový moučník existuje a je fantastický. Náplň do kynutého těsta jsem dávala v minulém receptu a najdete jí pod názvem „Vařená maková náplň mojí babičky“. No zkoušeli jste někde nakrájet závin před pečením? Myslíte, že to má nějaké výhody? Kdo má rád křupavost těsta, jako já, pro toho určitě ano. Ale kdo má rád těsto měkké a spíše vláčnější, ať raději zůstane u klasicky pečených závinů.

Když naplněný závin rozkrájíme před pečením, pečení bude rychlejší. Jeho vzhled bude po upečení hezčí a závin bude krásně křupavý ze všech stran. Navíc ho po upečení jen poprášíme moučkovým cukrem a máme vzhledově krásný hotový moučník. Jen se zakousnout!

Recept na předem krájený makový závin, pečený z máslového těsta

Ingredience na přípravu těsta na makový závin krájený před pečením

  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 2/3 kostičky čerstvého droždí
  • půl kávové lžičky soli
  • 150 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra

Postup přípravy krájeného makového závinu

Obrázek receptu na Makový kynutý závin z máslového těsta, krájený před pečením
Foto: Recept na Makový kynutý závin z máslového těsta, krájený před pečením

1. Nejdříve si zaděláme kvásek, smícháním droždí asi 1 dl vlažného mléka, lžičky cukru a lžičky mouky. Necháme v teple přikryté asi 15 minut.

2. Do misky prosejeme zbytek mouky, sůl, přidáme citrónovou kůru a máslo. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky a přilijeme do mísy. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Obrázek receptu na jablkový a třešňový štrúdl z vlastního těsta.

Jablkový a třešňový štrúdl, z vlastního těsta chutná nejlépe: 2 recepty na záviny

4. Až těsto nakyne na dvojnásobek, promícháme jej a znovu necháme nakynout. Máme z toho 2 záviny. Těsto rozválíme na 2 placky, které naplníme makovou náplní, nerolujeme, jen ho 3x přeložíme a krájíme na cca 4 cm kousky a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Nakrájené kousky necháme ještě 40 minut kynout.

5. Potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a posypeme drobenkou. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut do růžova. Upečené posypeme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na poctivý makový závin.

Nebesky jemné těsto a mák, výsledkem je makový štrúdl s bohatou náplní

Doporučení

Závin ukládáme na plech řeznou stranou nahoru s malými rozestupy.

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest