Pamatuji si ten den, kdy jsem poprvé ochutnala makový pletenec. Byla to láska na první sousto a od té doby jsem si slíbila, že ho jednou upeču sama. A tak začala má cesta za dokonalým makovým pletencem.

Když jsem se pustila do pečení, chtěla jsem to pojmout trochu jinak. Narazila jsem na nápad upéct ho ve skleněné formě. “Proč ne?” řekla jsem si. Líbilo se mi, že budu moct sledovat, jak těsto kyne a jak se pomalu zabarvuje při pečení. Mělo to v sobě něco magického, jakoby se pletenec stal součástí nějakého experimentu. Nyní vás provedu procesem přípravy!

Recept na makový pletenec

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Kynuté těsto na pletenec:

  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 sušené droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • navíc 1 vejce na potření

Maková náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 50 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy

1. Nejdříve si připravíme v menší misce kvásek z droždí, 1 lžičky cukru a teplého mléka.

2. Všechny ostatní suroviny na těsto smícháme ve větší míse a cca po 15 minutách přidáme hotový kvásek.

3. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

4. Během kynutí si ohřejeme mléko na náplň a rozpustíme v něm máslo.

5. Přidáme cukr s mákem a dobře promícháme.

Obrázek receptu na makový květ s drobenkou.

Upečte si koláč Makový květ s drobenkou a povidly

6. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na obdélník a rovnoměrně na něm rozetřeme makovou náplň.

7. Těsto s náplní srolujeme do tvaru rolády a podélně ji rozřízneme na polovinu.

8. Ve vymazané skleněné míse (vhodné do trouby) ji upleteme tak, aby náplň směřovala nahoru a necháme ještě chvíli kynout.

9. Věnec v míse potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.

10. Pečeme 35 minut a máme hotovo!

Makový pletenec.
Makový pletenec.

Zajímavá fakta o máku

Mák, hlavní hrdina tohoto receptu, má u nás dlouhou tradici. Česká republika je jedním z největších producentů potravinářského máku na světě. Tato malá černá semínka jsou nejen chutná, ale i zdravá. Obsahují velké množství vápníku, hořčíku a železa, což z nich dělá ideální ingredienci pro ty, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o důležité minerály. Mák má také uklidňující účinky, díky kterým se pletenec hodí jako sladká tečka po náročném dni.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest