Někdy je chuť na makový závin silnější než trpělivost s kynutým těstem, a právě tehdy sahám po kupovaném listovém těstu. Ušetří čas a výsledkem je vždycky krásně křupavý závin s bohatou makovou náplní, tentokrát jsem přidala i třešně, které nám postupně dozrávaly na zahrádce. Vůně mletého máku, trochu citronové kůry nebo rozinek navíc a za chvíli máte na stole dezert, co mizí rychlostí blesku.

Mletý mák je skutečným pokladem mezi českými superpotravinami. Obsahuje spoustu vápníku, hořčíku a zdravých tuků. V minulosti se dokonce používal jako přírodní uklidňující prostředek. Makový závin s třešněmi je tak nejen chutný, ale i výživný dezert – a nebojte, rozhodně u něj neusnete.

Recept na závin z listového těsta s mákem a třešněmi

Délka pečení v troubě 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu makového závinu

  • 1 balení listového těsta
  • domácí třešně v cukru
  • 1 žloutek
  • kapka mléka (na potření)

Co budete potřebovat na makovou náplň

  • 1 balení mletého máku
  • 2 polévkové lžíce datlové pasty nebo povidel
  • 2 polévkové lžíce drceného perníku
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová kůra a trochu citronové šťávy
  • 1 bílek (mírně našlehaný)
  • teplé mléko podle potřeby
  • rozinky nebo oříšky podle chuti

Postup přípravy makového závinu z listového těsta

1. Listové těsto nechte rozmrznout podle návodu na obalu a rozválejte na pomoučené ploše do obdélníku. Pokud máte to srolované, stačí rozbalit.

2. Připravte makovou náplň: mletý mák smíchejte s datlovou pastou nebo povidly rozmíchanou v malém množství teplého mléka.

3. Přidejte drcený perník, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu. Vmíchejte mírně našlehaný bílek.

4. Postupně přilévejte teplé mléko, dokud nedosáhnete konzistence, kterou lze lehce rozetřít po těstě.

5. Makovou směs rozprostřete po celé ploše těsta, nechte okraj asi 2 cm volný.

6. Na makovou náplň rozložte třešně v cukru.

7. Závin pevně sviňte od delší strany, okraje důkladně přitiskněte.

Obrázek receptu na Tichou spirálu z máku a vzpomínek: hrnkový makový závin

Tajemství české kuchyně: Tradiční hrnkový recept na makový závin s bohatou náplní a krásnou vůní

8. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem švem dolů.

9. Povrch potřete směsí žloutku s kapkou mléka.

10. Pečte na 190 stupňů 25 až 30 minut, dokud závin nezezlátne.

Tipy redakce

  • Správná konzistence náplně: Makový krém musí být roztíratelný, ale ne tekutý. Mléko přidávejte postupně po lžících.
  • Prevence vytékání: Okraje těsta dobře přitiskněte a závin položte švem dolů, zabráníte tak vytečení náplně.
  • Variace náplně: Místo třešní můžete použít meruňky, švestky nebo borůvky. Rozinky namočte předem v rumu.
  • Servírování: Závin nakrájejte až po vychladnutí ostrým nožem. Podávejte například s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Obrázek k receptu na Sakrajdu

Perníkový závin aneb Sakrajda

Obrázek receptu na Závinovou pohotovost: Univerzální pivní těsto

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest