Někdy je chuť na makový závin silnější než trpělivost s kynutým těstem, a právě tehdy sahám po kupovaném listovém těstu. Ušetří čas a výsledkem je vždycky krásně křupavý závin s bohatou makovou náplní, tentokrát jsem přidala i třešně, které nám postupně dozrávaly na zahrádce. Vůně mletého máku, trochu citronové kůry nebo rozinek navíc a za chvíli máte na stole dezert, co mizí rychlostí blesku.
Mletý mák je skutečným pokladem mezi českými superpotravinami. Obsahuje spoustu vápníku, hořčíku a zdravých tuků. V minulosti se dokonce používal jako přírodní uklidňující prostředek. Makový závin s třešněmi je tak nejen chutný, ale i výživný dezert – a nebojte, rozhodně u něj neusnete.
Recept na závin z listového těsta s mákem a třešněmi
Délka pečení v troubě 25 až 30 minut.
Ingredience pro přípravu makového závinu
- 1 balení listového těsta
- domácí třešně v cukru
- 1 žloutek
- kapka mléka (na potření)
Co budete potřebovat na makovou náplň
- 1 balení mletého máku
- 2 polévkové lžíce datlové pasty nebo povidel
- 2 polévkové lžíce drceného perníku
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
- citronová kůra a trochu citronové šťávy
- 1 bílek (mírně našlehaný)
- teplé mléko podle potřeby
- rozinky nebo oříšky podle chuti
Postup přípravy makového závinu z listového těsta
1. Listové těsto nechte rozmrznout podle návodu na obalu a rozválejte na pomoučené ploše do obdélníku. Pokud máte to srolované, stačí rozbalit.
2. Připravte makovou náplň: mletý mák smíchejte s datlovou pastou nebo povidly rozmíchanou v malém množství teplého mléka.
3. Přidejte drcený perník, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu. Vmíchejte mírně našlehaný bílek.
4. Postupně přilévejte teplé mléko, dokud nedosáhnete konzistence, kterou lze lehce rozetřít po těstě.
5. Makovou směs rozprostřete po celé ploše těsta, nechte okraj asi 2 cm volný.
6. Na makovou náplň rozložte třešně v cukru.
7. Závin pevně sviňte od delší strany, okraje důkladně přitiskněte.

Tajemství české kuchyně: Tradiční hrnkový recept na makový závin s bohatou náplní a krásnou vůní
8. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem švem dolů.
9. Povrch potřete směsí žloutku s kapkou mléka.
10. Pečte na 190 stupňů 25 až 30 minut, dokud závin nezezlátne.
Tipy redakce
- Správná konzistence náplně: Makový krém musí být roztíratelný, ale ne tekutý. Mléko přidávejte postupně po lžících.
- Prevence vytékání: Okraje těsta dobře přitiskněte a závin položte švem dolů, zabráníte tak vytečení náplně.
- Variace náplně: Místo třešní můžete použít meruňky, švestky nebo borůvky. Rozinky namočte předem v rumu.
- Servírování: Závin nakrájejte až po vychladnutí ostrým nožem. Podávejte například s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Perníkový závin aneb Sakrajda

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková