Tento moučník je krásným příkladem české „receptářové“ kuchyně – tedy těch receptů, které se dědí po rodinách, zapisují do sešitů, sdílejí mezi kamarádkami a občas se objeví i v časopisech. Tyčinka Margot, která je jeho základem, je už sama o sobě legenda – vyrábí se od 40. let 20. století a její chuť je prostě nezaměnitelná. Nápad použít Margotku v moučníku vznikl v 90. letech, kdy se začala strouhat na struhadle a používat jako posypka nebo náplň. Od té doby se tenhle recept drží a já se nedivím – je jednoduchý, voňavý a vždycky zmizí z plechu jako první.

Tyčinka Margot je mimochodem československý vynález z roku 1944. Obsahuje kokos, cukr, kakao a rumové aroma, díky čemuž je tak vláčná a aromatická. Do moučníků se přidává buď přímo do těsta, nebo navrch jako posýpka. Těsto může být světlé i tmavé, obě verze mají své kouzlo. Někdy dělám i krém ze zakysané smetany, který míchám s tvarohem nebo mascarpone, a pro intenzivnější chuť přidávám trochu kokosu. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, výsledek je vždycky stejný – voňavý domácí moučník, který chutná každému.

Recept na Kokosovo-margotové kostky s dvojbarevným těstem

Ingredience potřebné k přípravě dezertu s Margot tyčinkou

Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa

Krém

  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 300 ml mléka
  • 30 g kokosu
  • 5 lžic moučkového cukru
  • Margot tyčinka na nastrouhání

Postup přípravy dezertu z Margot tyčinky

1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme změklé máslo, vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mléko. Rozmícháme a rozdělíme do dvou misek na stejné 2 části.

2. Do jedné části přidáme kakao a rozmícháme.

3. Světlé těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a na něj nalijeme těsto tmavé.

4. Ve vyhřáté troubě na 175 stupňů pečeme cca 25 minut. Necháme vychladnout.

5. Z mléka a pudinkového prášku s cukrem uvaříme hustý pudink, vychladíme a vmícháme kokos a tvaroh.

6. Krém navrstvíme na vychladlý korpus a posypeme nastrouhanou Margotkou.

7. Moučník odložíme aspoň na 2 hodiny do lednice a poté krájíme na kostky.

Obrázek receptu na Nepečený zákusek s Margotkou a jahodovým Baylissem, sladká vrstva potěšení

Nepečený zákusek s margotkou a jahodovým likérem: Sladká vrstva potěšení

Obrázek receptu na Milky Way koláč bez pečení - krémová galaxie potěšení

Domácí Milky Way zákusek bez pečení: Krémová galaxie potěšení inspirovaná slavnou tyčinkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest