Tento moučník je krásným příkladem české „receptářové“ kuchyně – tedy těch receptů, které se dědí po rodinách, zapisují do sešitů, sdílejí mezi kamarádkami a občas se objeví i v časopisech. Tyčinka Margot, která je jeho základem, je už sama o sobě legenda – vyrábí se od 40. let 20. století a její chuť je prostě nezaměnitelná. Nápad použít Margotku v moučníku vznikl v 90. letech, kdy se začala strouhat na struhadle a používat jako posypka nebo náplň. Od té doby se tenhle recept drží a já se nedivím – je jednoduchý, voňavý a vždycky zmizí z plechu jako první.
Tyčinka Margot je mimochodem československý vynález z roku 1944. Obsahuje kokos, cukr, kakao a rumové aroma, díky čemuž je tak vláčná a aromatická. Do moučníků se přidává buď přímo do těsta, nebo navrch jako posýpka. Těsto může být světlé i tmavé, obě verze mají své kouzlo. Někdy dělám i krém ze zakysané smetany, který míchám s tvarohem nebo mascarpone, a pro intenzivnější chuť přidávám trochu kokosu. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, výsledek je vždycky stejný – voňavý domácí moučník, který chutná každému.
Recept na Kokosovo-margotové kostky s dvojbarevným těstem
Ingredience potřebné k přípravě dezertu s Margot tyčinkou
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
Krém
- 250 g tvarohu
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 300 ml mléka
- 30 g kokosu
- 5 lžic moučkového cukru
- Margot tyčinka na nastrouhání
Postup přípravy dezertu z Margot tyčinky
1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme změklé máslo, vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mléko. Rozmícháme a rozdělíme do dvou misek na stejné 2 části.
2. Do jedné části přidáme kakao a rozmícháme.
3. Světlé těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a na něj nalijeme těsto tmavé.
4. Ve vyhřáté troubě na 175 stupňů pečeme cca 25 minut. Necháme vychladnout.
5. Z mléka a pudinkového prášku s cukrem uvaříme hustý pudink, vychladíme a vmícháme kokos a tvaroh.
6. Krém navrstvíme na vychladlý korpus a posypeme nastrouhanou Margotkou.
7. Moučník odložíme aspoň na 2 hodiny do lednice a poté krájíme na kostky.

Nepečený zákusek s margotkou a jahodovým likérem: Sladká vrstva potěšení

Domácí Milky Way zákusek bez pečení: Krémová galaxie potěšení inspirovaná slavnou tyčinkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková