Tato Měkká a chutná vláčná buchta na plech byla známá i pod názvem staroškolní čokoládový tajový dort. Je tmavý, vláčný a voní po kakau a másle a jeho poleva není obyčejná, je to buď pravé ganache anebo pořádná čokoládová košilka, která ztuhne tak akorát, aby křupla a roztála.
Tento dort není žádná lehká pěna, je to hutný, poctivý, čokoládový dort. Nešetří máslem ani čokoládou a šlehá se postaru, nepoužívají se žádné polotovary. Tajový neboli tajemný je proto, že v sobě nese chuť tajemství – může to být špetka kávy v těstě, lžička skořice v krému nebo starý rodinný trik s rumem a domácím povidlovým potěrem mezi platy.
Je to dezert s chutí starých časů, která se nepředstírá a nejlépe chutná s kávou a vzpomínkou právě na ty časy bezstarostného dětství a milou paní učitelku , kterou jsme jako děti tak milovaly.
Recept na měkkou a chutnou vláčnou buchtu na plech
Ingredience potřebné na přípravu Měkké a vláčné čokoládové buchty
Korpus
- 6 vajec
- 180 g moučkového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 40 g kvalitního kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- volitelné: 1 lžíce rumu nebo studeného silného espressa
Krém
- 500 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 2 lžíce kakaa
- 150 g moučkového cukru
- 250 g změklého másla
- volitelné: 1 lžička rumu nebo silného studeného espressa
Poleva
- 100 g hořké čokolády
- 80 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
1. Oddělíme bílky od žloutků a ze žloutků a cukru vyšleháme hustou pěnu, přidáme vanilkový cukr a případný rum nebo kávu.
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
3. Mouku smícháme s práškem do pečiva.
4. Do žloutkového krému střídavě přidáváme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Pouze jemně vmícháme, nešleháme.
5. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plechu velikosti 24×26 cm a pečeme v troubě na 170 stupňů cca 30 minut.

Švédský čokoládový crumble koláč: Sypaný koláč s tvarohovou náplní a tenkým těstem
6. Upečený korpus necháme dobře vychladit a překrojíme podélně na 2 platy (anebo pouze krém naplníme na povrch korpusu – volitelné).
7. Během chlazení si připravíme krém. V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, kakao a cukr.
8. Zbytek mléka přivedeme k varu a vlijeme do něj pudinkovou směs, za stálého míchání uvaříme hustý pudink.
9. Mírně zchladíme a přikryjeme folií, aby se nám nevytvořil během chladnutí škraloup a necháme vychladit.
10. Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj všleháme vychladlý pudink.
11. Korpusy můžeme pokapat rumem nebo kávou a naplníme krémem a slepíme. Trochu krému si necháme stranou na boky a povrch, po slepení taky potřeme.
12. Dort necháme ztuhnout v lednici aspoň 1 hodinu.
13. Smetanu zahřejeme, ale nevaříme, nalámeme do ní čokoládu a vymícháme do hladka. Nalijeme na dort a rozetřeme.
14. Ozdobíme čokoládovými hoblinami nebo čokoládovým sypáním.
Dortu chutná nejlépe na druhý den, když se chutě propojí, nejlepší je řádně zchlazený a třeba i s kopečkem šlehačky.

Pokud milujete čokoládu, vyzkoušejte recept na Čokoládový sen se smetanovým krémem a kakaem
