Tato Měkká a chutná vláčná buchta na plech byla známá i pod názvem staroškolní čokoládový tajový dort. Je tmavý, vláčný a voní po kakau a másle a jeho poleva není obyčejná, je to buď pravé ganache anebo pořádná čokoládová košilka, která ztuhne tak akorát, aby křupla a roztála.

Tento dort není žádná lehká pěna, je to hutný, poctivý, čokoládový dort. Nešetří máslem ani čokoládou a šlehá se postaru, nepoužívají se žádné polotovary. Tajový neboli tajemný je proto, že v sobě nese chuť tajemství – může to být špetka kávy v těstě, lžička skořice v krému nebo starý rodinný trik s rumem a domácím povidlovým potěrem mezi platy.

Je to dezert s chutí starých časů, která se nepředstírá a nejlépe chutná s kávou a vzpomínkou právě na ty časy bezstarostného dětství a milou paní učitelku , kterou jsme jako děti tak milovaly.

Recept na měkkou a chutnou vláčnou buchtu na plech

Ingredience potřebné na přípravu Měkké a vláčné čokoládové buchty

Korpus

  • 6 vajec
  • 180 g moučkového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 40 g kvalitního kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • volitelné: 1 lžíce rumu nebo studeného silného espressa

Krém

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g změklého másla
  • volitelné: 1 lžička rumu nebo silného studeného espressa

Poleva

  • 100 g hořké čokolády
  • 80 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy

1. Oddělíme bílky od žloutků a ze žloutků a cukru vyšleháme hustou pěnu, přidáme vanilkový cukr a případný rum nebo kávu.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

3. Mouku smícháme s práškem do pečiva.

4. Do žloutkového krému střídavě přidáváme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Pouze jemně vmícháme, nešleháme.

5. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plechu velikosti 24×26 cm a pečeme v troubě na 170 stupňů cca 30 minut.

Koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou krustou a tenkým těstem

Švédský čokoládový crumble koláč: Sypaný koláč s tvarohovou náplní a tenkým těstem

6. Upečený korpus necháme dobře vychladit a překrojíme podélně na 2 platy (anebo pouze krém naplníme na povrch korpusu – volitelné).

7. Během chlazení si připravíme krém. V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, kakao a cukr.

8. Zbytek mléka přivedeme k varu a vlijeme do něj pudinkovou směs, za stálého míchání uvaříme hustý pudink.

9. Mírně zchladíme a přikryjeme folií, aby se nám nevytvořil během chladnutí škraloup a necháme vychladit.

10. Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj všleháme vychladlý pudink.

11. Korpusy můžeme pokapat rumem nebo kávou a naplníme krémem a slepíme. Trochu krému si necháme stranou na boky a povrch, po slepení taky potřeme.

12. Dort necháme ztuhnout v lednici aspoň 1 hodinu.

13. Smetanu zahřejeme, ale nevaříme, nalámeme do ní čokoládu a vymícháme do hladka. Nalijeme na dort a rozetřeme.

14. Ozdobíme čokoládovými hoblinami nebo čokoládovým sypáním.

Hotovou a vychlazenou buchtu ozdobíme a nakrájíme na kostky.
Zdroj: KatBakingExplorer, Hotovou a vychlazenou buchtu ozdobíme a nakrájíme na kostky.

Dortu chutná nejlépe na druhý den, když se chutě propojí, nejlepší je řádně zchlazený a třeba i s kopečkem šlehačky.

Obrázek receptu na čokoládovou pohádku s kakaovým krémem.

Pokud milujete čokoládu, vyzkoušejte recept na Čokoládový sen se smetanovým krémem a kakaem

Obrázek receptu na pařížské rohlíčky.

Pařížské rohlíčky s bohatým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest