Karbanátky, sekaná nebo ikonické masové kuličky v rajské omáčce – mleté maso na všechny způsoby hraje v našem jídelníčku zásadní roli. Nejčastějším základem je vepřové, hovězí, krůtí nebo kuřecí. Samozřejmý klíč představuje kvalita (vyplatí se investovat do produktů lokálních farem či prověřených prodejců) a čerstvost. Dobrý řezník vám maso i umele, případně můžete tento proces samozřejmě provést sami doma.

Mleté maso používali již staří Římané

Nejde o žádný novodobý vynález. Záznamy o využívání mletého masa sahají dokonce až do starověkého Říma. V současnosti je oblíbené po celém světě – jistě si jej uvědomíte v amerických hamburgerech, stejně jako v řecké musace či v asijských knedlíčcích. Česká kuchyně pak přináší především sekanou, náplň do plněných paprik nebo klasické karbanátky. Použitím kvalitního masa (v našem případě vepřového) dostanete do těla minerály, vitaminy a také v posledních letech tolik propagované bílkoviny.

Ingredience, která přináší chuť a lehkost

Mleté maso lze zpracovat mnoha způsoby. Jedno ale je vždy společné: kromě dokonalé chuti chceme dosáhnout i příjemné konzistence. Nadýchané, jemné a kompaktní budou vaše karbanátky, kuličky či šišky sekané s jednou surovinou, která vás možná překvapí. Právě jejím použitím dosáhnete toho, že pokrm bude mít křupavou kůrčičku, ale jemný vnitřek.

Nejen maso je klíčové

Co je tedy tou „tajnou“ ingrediencí, která přinese vašemu jídlu dokonalost? Nechtělo se nám tomu věřit, a tak jsme to vyzkoušeli. Jemnost dodá obyčejná krupice! Masové kuličky či placičky jsou s ní nadýchané a skvěle chutnají. Strouhance tedy můžete dát vale. I bez ní bude vaše jídlo šťavnaté, křehké a kompaktní. Ale jak jsme psali výše, klíčem k úspěchu je kvalita masa.

Obrázek k receptu: Měkké a nadýchané karbanátky: Místo strouhanky přidejte tuto ingredienci!
Foto: Smakosze, Recept na: Měkké a nadýchané karbanátky: Místo strouhanky přidejte tuto ingredienci!

Nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné… maso

Ano, cena v mnohých velkých obchodech láká, tomu naprosto rozumíme. Z vlastní zkušenosti ale můžeme říci, že takové levné maso vám z pánve po zahřátí jaksi záhadně zmizí a plave ve vodě, zatímco kvalitní produkt zůstává beze změny objemu, tudíž ve finále vyjde levněji. Na karbanátky je dobrá vepřová plec, případně pokud chcete méně tuku, můžete použít kýtu.

Jak naložit s cibulkou

Součástí receptů na karbanátky bývá cibule. Dle našich zkušeností je lépe nedávat ji syrovou, ale nejdříve orestovat na másle. Pokud chcete zajistit, aby se nepřipalovala, použijte ghí. Chcete-li si proces zkrátit, můžete k masu nasypat i cibuli sušenou. A jakou přílohu ke karbanátkům zvolit? V české kuchyni vede bramborová kaše. Modernější přílohou může být batátové či hráškové pyré.

Obrázek k receptu na karbanátky na jehle

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou

Obrázek k receptu: S vůní čerstvých bylinek: Karbanátky trochu jinak

V létě ho přidávám do masa na karbanátky. V životě jsem neměla lepší mleté

Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest