Máte rádi „pardubický perník“? Jako malá jsem tento perník milovala a i dnes by jsem si jej klidně dala, ovšem sušenky a podobné sladkosti radši doma nedržím. A asi víte proč tomu tak je. Věřím, že nejsem jediná, protože když to není doma, tak se to nejí. Plněný „pardubický perník“ je legenda mezi sladkostmi s dlouhou historií, označením původu a neodolatelnou vůní koření a medu.
Jistě jste perník někdy ochutnali a víte čím je výjimečný, ale kdyby jste si přeci jenom chtěli upéct podobný perník doma – říkám podobný, protože jeho značka je chráněná, můžete to zkusit podle tohoto našeho receptu, který jsem získala kdysi dávno od svojí babičky. V roce 2008 totiž pravý Pardubický perník získal chráněné zeměpisné označení EU. Znamená to, že se smí takto nazývat pouze ten, který je vyroben na území Pardubic podle tradiční receptury.
Recept na měkký perník s griliášovou náplní
Ingredience potřebné na výrobu perníku á la Pardubický
Těsto
- 200 g medu
- 140 g moučkového cukru
- 90 g másla
- hřebíček
- skořice
- Nové koření
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
Griliášová náplň
- 1 dcl mléka
- 50 g krupicového cuku
- 110 g vlašských ořechů
- pomerančová a citronová kůra
Postup přípravy perníku
1. Ze všech surovin pro těsto vypracujeme těsto, které dáme odležet na 8-10 hodin do lednice zabalené ve folii.
2. Z těsta vyválíme placku silnou asi 0,5 cm do tvaru obdélníku.
3. Těsto potřeme griliášovou náplní, kterou získáme uvařením mléka s cukrem a smícháním surovin k tomu určených a zavineme do rolády.

4. Konce zahneme dovnitř, přineseme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 stupních 35-40 minut.

5. Ještě teplý upečený perník potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Typické tvary pro pravý pardubický perník jsou srdce, koník, domeček a panenka, které se pečou ve starých dřevěných formách, které si pekaři předávají z generace na generaci.
Mňam perník: Plněný čokoládovo-oříškovým krémem, jehož předlohou byl klasický andělák