Kdo by si pomyslel, že z melounových slupek, které obvykle končí v koši, se dá vyrobit lahodný džem? Bílá část melounové slupky má jemnou chuť a perfektní konzistenci pro výrobu džemu. Přidání malého množství dužniny zajistí krásnou barvu a intenzivnější melounovou chuť. Tento recept je skvělým způsobem, jak nevyhodit nic z melounu a současně si připravit originální marmeládu.
Bílá část melounové slupky obsahuje vysoké množství pektinu, což je přírodní želírující látka, díky které džem krásně zhoustne bez přidávání umělých zahušťovadel. Citronová šťáva nejen dodává svěžest, ale také pomáhá aktivovat pektin a zajišťuje správné zagelování džemu. Tento džem má jemnou, osvěžující chuť a krásnou růžovou barvu.
Recept na osvěžující džem z melounových slupek s citrónem
Délka vaření na sporáku 40 minut plus další vaření pro získání správné konzistence.
Ingredience pro přípravu
- 600 g melounových slupek (bílá část)
- trochu melounové dužniny pro barvu a chuť
- kůra z 1 citronu nebo pomeranče
- šťáva z 1 pomeranče nebo citronu
- 200 g cukru krystal
Postup přípravy melounové marmelády
1. Meloun nakrájejte a odstraňte červenou dužninu. Zbytek dužniny, která se nachází u slupky, odkrojte nožem.
2. Bílou část slupky nakrájejte na menší kostky a vložte do většího hrnce.
3. Přidejte trochu melounové dužniny pro lepší barvu a chuť.
4. Přisypte nastrouhanou citronovou kůru, vlijte citronovou šťávu a přidejte cukr.
5. Vše důkladně promíchejte a přikryjte poklicí.
6. Směs nechte zhruba 30 minut odstát, aby pustila šťávu.
7. Postavte hrnec na sporák a vařte směs přibližně 40 minut při mírném varu.
8. Po dovaření vše rozšlehejte ručním mixérem na požadovanou konzistenci.

Letní Ovocná pizza – osvěžující dezert
9. Hrnec vraťte na sporák a pokračujte ve vaření, dokud džem nedosáhne správné konzistence – měl by se držet na lžíci a pomalu stékat.
10. Horký džem plňte do sterilizovaných sklenic, uzavřete je a postavte dnem vzhůru.
11. Nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.
Tipy redakce
- Výběr melounu: Nejlépe se hodí zralé melouny s tlustšími slupkami. Bílá část by měla být pevná a neměkká.
- Sterilizace sklenic: Sklenice vařte ve vodě 10 minut nebo dejte na 15 minut do trouby na 120 stupňů. Víčka pouze ponoříte do vroucí vody.
- Test konzistence: Kápněte trochu džemu na chladný talířek. Pokud nezačne téct a zůstane v kapce, má správnou konzistenci.
- Trvanlivost: Správně uzavřený džem vydrží v chladnu až rok. Po otevření skladujte v ledničce a spotřebujte do měsíce.

Domácí ICE TEA ze zeleného čaje, melounu, máty a citronu – Nejlepší osvěžení na léto!
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková