Všichni to známe. Zbude nám trochu skvělého mletého masa z nedělního oběda a je nám líto ho jen tak vyhodit nebo jíst další dva dny to samé. Já jsem si oblíbila řešení v podobě opravdu rychlé quesadilly, které se hodí jako záchrana, když je lednice téměř prázdná, ale chuť na sytou dobrotu velká. Mleté maso, trocha zeleniny a dva druhy sýra – to je základ pro mexickou rychlovku, která se dá připravit bleskově a chutná prostě skvěle. Mějte na paměti, že s mletým masem se dá velmi dobře kouzlit a v této podobě poslouží i jako skvělý filmový společník, když je potřeba zaplnit prázdné žaludky.
Když chci ušetřit opravdu každou vteřinu a mám maso už upečené, sázím na rychlé prohřátí v troubě, kde se sýr krásně roztaví a tortilla křupne. Většinou na ni jen přihodím ingredience, přehnu ji a šup s ní na chvíli do horkého vzduchu. Můj tip zní: Pokud chcete quesadillu opravdu křupavou a nechcete ztrácet čas opékáním na pánvi, rozpalte troubu na 180 stupňů a pečte ji zhruba 8 až 10 minut. Takto připravená je křehčí a sýr se rozteče rovnoměrněji.
Recept na quesadilly s hovězím masem a sýrem
- Celková délka přípravy: 10 až 20 minut (podle toho, zda je maso hotové)
- Počet porcí: 2 porce (nebo 4 trojúhelníky jako vydatná svačina)
Ingredience k přípravě rychlé večeře
- 40 g čedaru
- 60 g goudy
- 1/2 cibule (stačí malá)
- Trocha hladkolisté petržele (nebo čerstvého koriandru)
- 1 rajče
- 60 g mražené kukuřice
- 2 tortilly (pšeničná)
- 150 g mletého hovězího masa (vařené, či připravené k orestování)
- Sůl
- Špetka mletého chilli nebo chilli vloček (volitelné)
Postup přípravy quesadilly s masem a sýrem
1. Oba druhy sýra nastrouhejte nahrubo a vložte do středně velké misky. Důkladně je promíchejte, aby se chutě propojily.
2. Cibuli oloupejte a velmi jemně ji nasekejte. Listy petržele, případně čerstvého koriandru, také nasekejte najemno.
3. Rajče omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
4. Cibuli, petržel/koriandr a rajčata vložte do další misky. Zlehka dochuťte solí. Můžete přidat i špetku mletého chilli pro pikantnější chuť. Směs promíchejte.
5. Mraženou kukuřici nasypte do sítka a přelijte ji horkou vodou. Nechte ji 2 až 3 minuty okapat, aby byla teplá, ale ne příliš mokrá.
6. Pokud nemáte maso předem uvařené, nejprve jej orestujte na pánvi s trochou oleje, dokud nezhnědne.
7. Osolte, případně okořeňte dle chuti (například římským kmínem a paprikou). Vařené maso jen ohřejte na pánvi.
8. Do větší suché pánve položte jednu pšeničnou tortillu. Na polovinu tortilly rozprostřete polovinu mletého masa.
Zapékané tortilly z pánve se žampiony, sýrem a vajíčkem. Velmi jedlé a rychlé pochutnáníčko
9. Přes maso posypte polovinu připravené sýrové směsi. Zahřívejte na středním stupni, dokud se sýr nezačne na okrajích roztékat a tortilla se začne prohřívat.
10. Přidejte polovinu slité kukuřice a polovinu rajčatové směsi na sýr.
11. Tortillu přeložte na půl tak, aby se náplň uzavřela.
12. Opékejte zhruba 20 až 30 vteřin na středním stupni, aby se spodní strana zbarvila dozlatova. Pak tortillu opatrně obraťte a opékejte stejnou dobu i z druhé strany.
13. Hotovou quesadillu přemístěte na prkénko a zopakujte stejný postup s druhou tortillou.
14. Obě quesadilly nakrájejte na trojúhelníky, ideálně na 3 kusy. Podávejte okamžitě, dokud je sýr krásně tekutý.
Tipy redakce
- Zajistěte si skvělou strukturu: Pro opravdu křupavou tortillu, která se nerozmočí od šťavnaté náplně, je dobré tortillu zlehka potřít rozpuštěným máslem zvenku před opékáním. Získá tak zlatavou barvu a skvělou texturu.
- Volba sýra je zásadní: Použijte sýry s výraznou chutí a které se dobře rozpouštějí. Čedar dodá barvu a chuť, gouda zajistí skvělou táhlost. Pokud máte rádi intenzivnější sýrovou chuť, přidejte trochu sýra Monterey Jack nebo Pepper Jack pro pikantní nádech.
- Využijte troubu: Místo opékání na pánvi, obzvláště pokud připravujete více porcí najednou, můžete naplněné quesadilly péct. Pečte je 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia, dokud nejsou zlatavé a sýr rozpuštěný. Je to velmi pohodlný způsob.
- Přidejte svěží dip: Quesadilla je skvělá sama o sobě, ale osvěžující doplněk posune zážitek dál. Připravte si jednoduchý dip ze zakysané smetany nebo řeckého jogurtu, do kterého přidáte česnek a limetkovou šťávu. Skvěle se hodí také hotová pikantní salsa.
Domácí enchiladas: Plněné zapékané tortilly z mexického bistra
Hovězí Burrito Bowls – recept na mexickou pochoutku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková