V České republice snad neexistuje cukrárna, v jejíž nabídce by chyběly Míša řezy. Typická kombinace tvarohové náplně s nadýchaným piškotovým těstem je posunuta tímto receptem o úroveň výše. Dort totiž doplníme o jahodové želé a šťavnaté kousky jahod, díky čemu je dezert svěžejší a vláčnější. Tím se tyto jahodové Míša řezy stávají skvělým adeptem na letní oslavy a zahradní večírky. Samozřejmě je milují také všechny děti.

Jahodové míša řezy nejsou žádnou mezigenerační specialitou. Jde o relativně moderní recept, který je pochopitelně inspirovaný českým nanukem Míša. Nutno podotknout, že tento nanuk je vyráběný již od 60. let a oblíbily si ho již minulé generace. Předpokládám tedy, že se hospodyně pokoušely napodobit chutě dezertu v pečené variantě.

Recept na jahodové míša řezy

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 80 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 15 g kakaa
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Náplň:

  • 250 g másla nebo mascarpone
  • 150 g moučkového cukru
  • 500 g tvarohu
  • dortové želé
  • jahody

Postup přípravy

1. Nejdříve si žloutky utřeme s cukrem do pěny a poté zapracujeme kakao s olejem.

Kakaové těsto.
Foto: Ilona Mikulecká, Kakaové těsto.

2. Mouku samostatně smícháme s práškem do pečiva a zapracujeme také do žloutkové směsi.

3. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a ten postupně v několika fázích vmícháme do těsta.

Obrázek receptu na Jahodové Míša řezy

Jahodové míša řezy s čokoládovým korpusem, tvarohovým krémem a čerstvými jahodami

4. Těsto nalejeme do formy vyložené pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

5. Dort pečeme 12 minut a po upečení necháme vychladnout, poté odstraníme pečící papír a dort vrátíme do formy.

6. Dále si změklé máslo vyšleháme s cukrem a poté do něj zašleháme tvaroh.

7. Hotový tvarohový krém rovnoměrně rozetřeme na korpus a dáme na 2 hodiny do lednice.

Na dort nalijeme připravené želé.
Foto: Ilona Mikulecká, Na dort nalijeme připravené želé.

8. Na krém vyskládáme nakrájené jahody a poté vše polejeme dortovým želé, které si připravíme dle návodu na obalu.

9. Dort dáme na noc do lednice.

Jahodový Míša dort.
Foto: Ilona Mikulecká, Jahodový Míša dort.

Co je vlastně dortové želé, které běžně koupíme v supermarketu?

Komerční dortové želé, které se běžně používá v cukrářství, je vyráběný převážně průmyslově. Jeho složení je optimalizováno pro snadné použití v domácích podmínkách a dlouhou trvanlivost. Nejobvyklejšími složkami dortového želé v prášku jsou: cukr, regulátor kyselosti, zahušťovadlo, barviva, aromata, konzervanty a v neposlední řadě želírující látku, tedy základní složku celého produktu. Ta je z největší pravděpodobností živočišného původu.

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest