Sýrovo-česneková pomazánka patří mezi nejoblíbenější a nejdostupnější pomazánky u nás. Její obvyklá výrazná chuť je tím, co na ní máme rádi. Tuto sýrovou pomazánku jsem ovšem malinko vylepšila a zkusila přidat trochu pesta z medvědího česneku. Česneková intenzivní chuť s jemným sýrem a bylinnou vůní pesta – to je dokonalá kombinace, kterou si zamilujete jako já.
Medvědí česnek je divoce rostoucí bylina a mnoho lidí si pro ni chodí ve vhodný čas do lesa stejně, jako na houby. Nejhojnější růst medvědího česneku očekáváme na jaře, proto si neváhejte udělat příjemnou procházku a nějakou tu úrodu donést domů. Na rozdíl od klasického česneku není ten medvědí tak ostrý, ale zase je příjemně svěží.
Recept na sýrovo-česnekovou pomazánku s medvědím česnekem
Ingredience pro přípravu
- smetanový sýr
- nastrouhaný ementál
- česnek
- majonéza
- pesto z medvědího česneku – náš recept zde
- sůl a pepř
Postup přípravy pomazánky
1. Všechny ingredience spolu smícháme v míse a česnek přidáváme postupně, abychom si nastavili správnou intenzitu.
2. Pesto z medvědího česneku můžeme mít koupené nebo i svoje v ideálním případě.

Pomazánka ze dvou druhů sýrů s pečeným česnekem: Jemná a plná chutí
3. S pestem také postupujeme postupně, někdo má raději silnější bylinný nádech a někdo méně.
4. Pro dietnější variantu můžeme zvolit místo majonézy bílý jogurt.
Proč je domácí pomazánka lepší než koupená

Domácí pesto z medvědího česneku a parmazánu. Voní a skvěle chutná.
To, že ve většině případů jsou domácí pochoutky lepší než z obchodu, je celkem běžné. U této pomazánky to platí dvojnásob, protože přesně víte, co v pomazánce máte. A v pomazánkách se ve skutečnosti může nacházet mnoho nežádoucích konzervantů a barviv, takže přípravu domácí česnekovo-sýrové velmi doporučuji. Podávejte s čerstvým a nejlépe domácím pečivem.
Co nám medvědí česnek přinese?
Medvědí česnek je stejně jako ten klasický přírodní antibiotikum. Posiluje náš imunitní systém a pomáhá nám v boji proti bakteriím a virům. Zároveň působí protizánětlivě a přispívá k detoxikaci organismu.

Tradiční pomazánka z vepřovky – nostalgie z konzervy
pozn.: částečně upraveno AI