Tentokrát si počtete trochu déle, ale vyplatí se to, protože dostanete recept na výtečnou pečenou kachnu a všechny možné přílohy. Když se vám povede tohle všechno nachystat k obědu, garantuji vám úspěch u všech strávníků, protože si budou moci ke kachničce vybrat, co mají nejraději. Já osobně preferuji kachnu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, ale názory na to, co je nejlepší, se u nás doma různí, takže dělám i bílé zelí a kynuté knedlíky. Znáte to, proti gustu žádný dišputát.

Připravit kachnu samotnou je velmi snadné, udělejte to jako první věc, protože se peče 3 hodiny. Takže jak ráno vstanete, vrhněte se a ni. A protože toho máme dneska hodně a kachna se peče dlouho, nebudeme se zdržovat a jdeme na to.

Recept na pečenou kachnu

Doba přípravy: 3 hodiny

Co potřebujeme

  • 1 kachna (2,5–3 kg)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 200 ml vody

Postup přípravy pečené kachny

Kachnu pečeme pomalu, aby se vypekl tuk, ale ne moc dlouho, aby se nevysušila.

1. Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme a pokmínujeme i zevnitř.

2. Položíme ji do pekáčku a podlijeme vodou. Pekáč přikryjeme, a pečeme při teplotě 150 °C asi 3 hodiny. Občas podlijeme.

3. Na posledních 20 minut teplotu zvýšíme na 200 °C, a odkryjeme víko, aby se vytvořila pěkná kůrčička.

Recept na bílé zelí

Doba přípravy: 30 minut

Co potřebujeme

  • 1 kg bílého zelí
  • 40 g sádla
  • 50 g cukru (na karamel)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 200 ml vody
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 20 g hladké mouky (na jíšku)
  • 2 lžíce octa
Super stripsy v kukuřici lepší než fastfood

Křupavé kuřecí stripsy obalené v kukuřičných lupínkách, pečené v troubě. Miluje je celá rodina

Postup přípravy bílého zelí

Pozor na karamel, nesmí se připálit.

1. Zelí nakrouháme nebo nastrouháme.

2. Rozpustíme sádlo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

3. Přidáme zelí, bobkový list, nové koření, kmín, pepř, sůl, trochu podlijeme vodou a dusíme 15 minut.

4. Mezitím dáme na pánev na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli a do vypečeného tuku přisypeme hladkou mouku. Mícháme, až vznikne jíška, kterou pak zahustíme zelí.

5. Po zahuštění jíškou zelí ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky.

Recept na červené zelí

Doba přípravy: 30 minut

Co potřebujeme

  • 1 kg červeného zelí
  • 40 g sádla
  • 50 g cukru (na karamel)
  • 100 ml červeného vína
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžička soli
  • 1 brambora (na zahuštění)

Postup přípravy červeného zelí

Zelí můžeme dochutit také nastrouhaným jablkem.

1. Červené zelí nakrouháme nebo nastrouháme.

2. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

3. Přidáme zelí, červené víno, skořici, sůl, pepř a hřebíček a dusíme 15 minut.

4. Mezitím oloupeme a nastrouháme najemno bramboru, kterou poté přidáme k zelí. Necháme ještě 10 minut vařit, zelí díky bramboře zhoustne.

Recept na houskový knedlík, který je pařený

Pařený kynutý houskový knedlík: Lehounký jako pára, pevný jako tradice

Recept na kynutý knedlík

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co potřebujeme

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce

Postup přípravy kynutého knedlíku

Nezapomeňte na čerstvé droždí a na to, že mléko má mít teplotu kolem 37 °C, aby kvásek vzešel.

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Zakryjeme pokličkou a 10 minut počkáme, než vzejde kvásek.

2. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Přidáme vejce a kvásek.

3. Ze všeho vypracujeme pružné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut v teple kynout.

4. Rozdělíme na 2–3 díly a vytvarujeme knedlíky.

5. Knedlíky dáme do osolené vroucí vody a 20 minut vaříme.

Klasické bramborové knedlíky z krupice

Osvědčené bramborové knedlíky z krupice

Recept na bramborové knedlíky

Doba přípravy: 30 minut

Co potřebujeme

  • 500 g vařených brambor (nejlépe varný typ B nebo C)
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Postup přípravy bramborových knedlíků

S bramborovým těstem pracujeme rychle, jinak řídne. Přidáním většího množství mouky vzniknou tuhé knedlíky. Proto jakmile vytvarujeme šišky, voda už by měla vřít.

1. Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem, potřebujeme, aby před zpracováním zcela zchladly.

2. Do většího hrnce dáme vodu, osolíme a dáme vařit.

3. Brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme těsto.
Z těsta ihned vytvarujeme knedlíky a dáme vařit do vroucí vody. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Upečte si přes noc kachnu a k tomu variace knedlíků a zelí.

Třináctihodinová pečená kachna s domácími knedlíky a červeným zelím: Kachna, jak má být

Pečená husa

Svatomartinská Pečená Husa s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest