Tentokrát si počtete trochu déle, ale vyplatí se to, protože dostanete recept na výtečnou pečenou kachnu a všechny možné přílohy. Když se vám povede tohle všechno nachystat k obědu, garantuji vám úspěch u všech strávníků, protože si budou moci ke kachničce vybrat, co mají nejraději. Já osobně preferuji kachnu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, ale názory na to, co je nejlepší, se u nás doma různí, takže dělám i bílé zelí a kynuté knedlíky. Znáte to, proti gustu žádný dišputát.
Připravit kachnu samotnou je velmi snadné, udělejte to jako první věc, protože se peče 3 hodiny. Takže jak ráno vstanete, vrhněte se a ni. A protože toho máme dneska hodně a kachna se peče dlouho, nebudeme se zdržovat a jdeme na to.
Recept na pečenou kachnu
Doba přípravy: 3 hodiny
Co potřebujeme
- 1 kachna (2,5–3 kg)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 200 ml vody
Postup přípravy pečené kachny
Kachnu pečeme pomalu, aby se vypekl tuk, ale ne moc dlouho, aby se nevysušila.
1. Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme a pokmínujeme i zevnitř.
2. Položíme ji do pekáčku a podlijeme vodou. Pekáč přikryjeme, a pečeme při teplotě 150 °C asi 3 hodiny. Občas podlijeme.
3. Na posledních 20 minut teplotu zvýšíme na 200 °C, a odkryjeme víko, aby se vytvořila pěkná kůrčička.
Recept na bílé zelí
Doba přípravy: 30 minut
Co potřebujeme
- 1 kg bílého zelí
- 40 g sádla
- 50 g cukru (na karamel)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
- 200 ml vody
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 20 g hladké mouky (na jíšku)
- 2 lžíce octa

Křupavé kuřecí stripsy obalené v kukuřičných lupínkách, pečené v troubě. Miluje je celá rodina
Postup přípravy bílého zelí
Pozor na karamel, nesmí se připálit.
1. Zelí nakrouháme nebo nastrouháme.
2. Rozpustíme sádlo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
3. Přidáme zelí, bobkový list, nové koření, kmín, pepř, sůl, trochu podlijeme vodou a dusíme 15 minut.
4. Mezitím dáme na pánev na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli a do vypečeného tuku přisypeme hladkou mouku. Mícháme, až vznikne jíška, kterou pak zahustíme zelí.
5. Po zahuštění jíškou zelí ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky.
Recept na červené zelí
Doba přípravy: 30 minut
Co potřebujeme
- 1 kg červeného zelí
- 40 g sádla
- 50 g cukru (na karamel)
- 100 ml červeného vína
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 5 ks hřebíčku
- 1 lžička soli
- 1 brambora (na zahuštění)
Postup přípravy červeného zelí
Zelí můžeme dochutit také nastrouhaným jablkem.
1. Červené zelí nakrouháme nebo nastrouháme.
2. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
3. Přidáme zelí, červené víno, skořici, sůl, pepř a hřebíček a dusíme 15 minut.
4. Mezitím oloupeme a nastrouháme najemno bramboru, kterou poté přidáme k zelí. Necháme ještě 10 minut vařit, zelí díky bramboře zhoustne.

Pařený kynutý houskový knedlík: Lehounký jako pára, pevný jako tradice
Recept na kynutý knedlík
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co potřebujeme
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 vejce
Postup přípravy kynutého knedlíku
Nezapomeňte na čerstvé droždí a na to, že mléko má mít teplotu kolem 37 °C, aby kvásek vzešel.
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Zakryjeme pokličkou a 10 minut počkáme, než vzejde kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Přidáme vejce a kvásek.
3. Ze všeho vypracujeme pružné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut v teple kynout.
4. Rozdělíme na 2–3 díly a vytvarujeme knedlíky.
5. Knedlíky dáme do osolené vroucí vody a 20 minut vaříme.

Osvědčené bramborové knedlíky z krupice
Recept na bramborové knedlíky
Doba přípravy: 30 minut
Co potřebujeme
- 500 g vařených brambor (nejlépe varný typ B nebo C)
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Postup přípravy bramborových knedlíků
S bramborovým těstem pracujeme rychle, jinak řídne. Přidáním většího množství mouky vzniknou tuhé knedlíky. Proto jakmile vytvarujeme šišky, voda už by měla vřít.
1. Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem, potřebujeme, aby před zpracováním zcela zchladly.
2. Do většího hrnce dáme vodu, osolíme a dáme vařit.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme těsto.
Z těsta ihned vytvarujeme knedlíky a dáme vařit do vroucí vody. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Třináctihodinová pečená kachna s domácími knedlíky a červeným zelím: Kachna, jak má být

Svatomartinská Pečená Husa s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková