Bábovka je velmi oblíbeným dezertem, který se hodí nejen k nedělní kávě. Je to velmi rozšířený pokrm, který si snadno připravíme doma, ale i tak si na něm můžeme pochutnat. Existuje mnoho různých receptů a variant – každý, kdo bábovku připravuje, má ten svůj.
I přesto, že bábovka na první pohled vypadá jako jednoduchý pokrm, jeho výsledný pokrm může velmi překvapit. I takto obvyklý pokrm se dá připravit neobvykle. Přesto se toho nemusíme bát, s tímto receptem si poradí i začátečník a výsledek bude ohromující.
Podělte se o Váš recept na bábovku zde.
Recept na Mramorovanou bábovku
Potřebné vybavení
- 2 Misky
- Forma na bábovku
- Tyčový šlehač
Suroviny
- 4 vejce
- 200 gramů cukru krystalu
- 100 ml teplé vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 balení vanilkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 ks citronu (nastrouhanou kůru najemno z bio citronu)
Postup
- Jako první si oddělíme bílky a žloutky.
- Z bílků za pomoci tyčového šlehače vyšleháme hladký a hutný sníh.
- Ve druhé misce smícháme 150 gramů cukru, žloutky, vodu a vanilkový cukr.
- Jakmile nám vznikne pěnová hmota, přidáme také mouku, prášek do pečiva, nastrouhanou kůru z citronu a olej.
- Jakmile máme jednotnou hmotu, vmícháme do směsi také sníh z bílků.
- Z celé směsi oddělíme 1/3, do které nasypeme kakao a 50 gramů cukru.
- Světlou a tmavou směs lijeme do formy na bábovku a to tak, aby se nám vytvořila mozaika.
- Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů a to po dobu 40 minut.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Vychlazenou bábovku vyjmeme z formy a poprášíme ji moučkovým cukrem nebo přelijeme čokoládovou polevou.
Poznámky
- Před samotným podáváním je dobré zasypat bábovku moučkovým cukrem.
- Pro extrémní milovníky čokolády – Na bábovku je možné připravit čokoládovou polevu.
1 komentář
Chybi udaj o mnozstvi oleje a mouky!! Co to je???