Tak tento mřížkovník s povidly nebo jinou marmeládou si pamatuji ještě z dob mojí babičky, protože recept je hodně starý. Řezy jsou jednoduché, ale zato mají duši koláče, srdce buchty a eleganci dortíku. Tvoří je máslové nebo linecké těsto, povidla nebo marmeláda dle ročního období, může být švestková, jablečná, rybízová nebo meruňková, no a vrch koláče zdobí pletená řízku ze zbytku těsta.
Mřížka bývá potřená vejcem, aby krásně křupala. Tyto linecké mřížkové řezy jsou dnes symbolem domácí pohody a každá mřížka na povrchu připomíná krajku na oknech starého domu u babičky, kde se peklo jen tak, pro radost, pro děti ze dvora , pro sousedy.
Recept na mřížkové řezy s povidly nebo marmeládou
Ingredience potřebné na přípravu mřížky ze sladkých vzpomínek
Velikost. plechu 29×39 cm Doba přípravy: 1 hodina
- 200 g polohrubé mouky (můžeme namíchat 1:1 se Špaldovou)
- 160 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 5 lžic mléka
- 2 skleničky (měřeno od přesnídávky) marmelády nebo povidel na potření (můžete naředit lžící citronové šťávy a lžící rumu)
Postup přípravy mřížkových řezů
1. V misce ušleháme máslo, cukr a vejce, postupně přidáme polovinu mouky a mléko. Do zbytku mouky zamícháme prášek do pečiva a taky přimícháme do směsi těsta. Teď přendáme šlehací metly za hnětací anebo těsto přendáme na vál a ručně zpracujeme. Hotové těsto je hutné, mírně lepivé, ale pracuje se s ním dobře.
2. 2/3 těsta rozložíme na plech mokrýma rukama a pomažeme ho povidly nebo marmeládou.
3. Ze zbytku těsta vytvoříme na válu mřížky, které podsypáváme hrubou moukou. Tyto poté přeneseme na povrch koláče.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut, nebo do zlatova.
Tip
Zbyde li vám trochu těsta, můžeme vykrájet mini ornamenty do mřížek.

Tradiční mřížkovník z lineckého těsta

Mřížkové řezy s tvarohem a jahodovou marmeládou: Klasika, která potěší
pozn.: částečně upraveno AI