Mrkvánky jsou skvělou ukázkou jednoduchého a rychlého nepečeného cukroví, které je křehké a vláčné díky unikátní kombinaci nastrouhané mrkve a tvarohu. Tyto ingredience dodávají těstu nejen jemnou nasládlou chuť, ale také skvělou texturu, která se rozplývá na jazyku. Příprava je velmi rychlá, protože těsto je bez kynutí – stačí jen smíchat mouku, mrkev, tuk a tvaroh, vyválet a vykrájet. Plní se obvykle povidly nebo marmeládou, což v kontrastu s křehkým těstem tvoří dokonalou chuťovou harmonii. Jsou ideální jako rychlé pohoštění ke kávě nebo na Vánoce.

Kouzlo mrkvánků spočívá v tom, že čerstvá mrkev se během pečení zjemní a dodá těstu vlhkost, takže zůstávají šťavnaté i několik dní. Je důležité mrkev nastrouhat opravdu najemno. Po upečení a pocukrování jsou nejen vynikající, ale i vzhledné. Můj tip zní: Pokud chcete, aby těsto bylo co nejkřehčí, nahraďte část hladké mouky (například 100 g) špaldovou moukou a do těsta přidejte 1 lžíci studené vody nebo trochu rumu – rum zvýrazní chuť a voda pomůže spojit těsto tak, aby bylo maximálně křehké po upečení.

Recept na křehké mrkvánky s ovocnou náplní

Tento recept je na velkou dávku mrkvánků, která vystačí na 30 až 40 menších kousků.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 25 minut
  • Doba odležení těsta: 30 minut (volitelně, pro lepší práci)
  • Pečení: 10 až 15 minut
  • Počet kusů: 30 až 40

Ingredience k přípravě mrkvánků

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g strouhané mrkve (nastrouhané najemno)
  • 200 g másla (změklého, nebo rostlinného tuku)
  • 200 g měkkého tvarohu (v kostce, ne ve vaničce)
  • 1 ks prášek do pečiva (celý sáček)
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • marmeláda (hustá, kyselejší)
  • povidla (hustá)

Na posypání:

  • moučkový cukr

Postup při přípravě ovocných mrkvánků

Obrázek k receptu na mrkvánky
Foto: Se souhlasem varime-doma, recept na mrkvánky

1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem.

2. Nastrouhejte mrkev najemno. Je důležité, aby byla mrkev opravdu jemná, aby v těstě netvořila hrudky.

Obrázek k receptu na mrkvánky
Foto: Se souhlasem varime-doma, recept na mrkvánky

3. Do velké mísy vsypte 300 g hladké mouky300 g polohrubé mouky1 lžičku soli a prášek do pečiva. Vše pečlivě promíchejte.

4. Do sypké směsi přidejte nastrouhanou mrkevzměklé máslo (nebo tuk) a měkký tvaroh.

5. Všechny suroviny spojte a vypracujte vláčné, kompaktní těsto. Hnětení by nemělo trvat dlouho, jen dokud se ingredience nepropojí.

Obrázek k receptu na mrkvánky
Foto: Se souhlasem varime-doma, recept na mrkvánky

6. Těsto rozdělte na menší části a na pomoučeném válu postupně rozválejte na tenkou placku (silnou asi 3 mm).

7. Z placky vykrajujte malá kolečka (můžete použít skleničku nebo vykrajovátko).

8. Na každé vykrojené kolečko dejte malou lžičku husté marmelády nebo povidel – dávejte spíše méně, aby náplň při pečení nevytekla.

Obrázek k receptu na mrkvánky
Foto: Se souhlasem varime-doma, recept na mrkvánky

9. Kolečka přeložte na polovinu (do tvaru půlměsíce) a okraje pečlivě přitlačte (můžete si pomoci vidličkou), aby se mrkvánky uzavřely.

Obrázek k receptu na mrkvánky
Foto: Se souhlasem varime-doma, recept na mrkvánky

10. Mrkvánky klaďte na plech vyložený pečicím papírem.

11. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 až 15 minut, dokud okraje lehce nezezlátnou.

12. Po upečení nechte mrkvánky krátce vychladnout. Poté je bohatě pocukrujte moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Mrkvové řezy aneb zázračné mrkvové pokušení

Šťavnaté mrkvové řezy s polevou a ořechovým zdobením: Dezert z mrkvového těsta

Tipy redakce:

  • Skladování: Hotové mrkvánky skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě, vydrží vláčné 3 až 5 dní.
  • Jiné plnění: Mrkvánky jsou skvělé i s mletými ořechy smíchanými s cukrem a trochou rumu nebo s tvarohovou náplní (tvaroh, cukr, žloutek).
  • Tuk: Místo másla a tvarohu můžete použít nastrouhaný tuk na pečení (například 250 g) – těsto bude ještě křehčí.
  • Odpočinek: Pokud se Vám s těstem špatně pracuje, zabalte ho do fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici – půjde lépe válet.
  • Kyselé plnění: Volte spíše kyselejší marmelády (rybíz, meruňka) – kontrast sladkého těsta a kyselé náplně je nejlepší.
Obrázek receptu na mrkvový dezert ve skle.

Svěží dezert ve skle z tvarohu a mrkvové marmelády

Foto a recept varime-doma.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest