Mrkvový dort je klasickým dezertem, který se těší oblibě po celém světě. Jeho vláčné těsto s bohatou chutí a krémová poleva ze smetanového sýra dělají z tohoto dortu ideální volbu pro různé příležitosti. Od rodinných oslav až po sváteční stolování. Tento mrkvový dort je neuvěřitelně svěží a lahodný.
Tento recept neobsahuje žádná vajíčka, tím pádem může být i veganský. V případě, že nahradíte mléčné potraviny veganskými výrobky. Vyrábí se z jednoduchých spížových surovin. Pokud nemáte rádi příliš polevy, jako my, tak přebytečnou polevu uložte do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice, bude se hodit na muffiny nebo cupcaky 🙂
Recept na mrkvový dort
Potřebné vybavení
- Trouba
- Dortová forma
Suroviny
- 270 ml mléka
- 165 g světle hnědého cukru
- 170 g cukru / třtinového cukru (můžeme použít oba 50:50 nebo jen jeden druh)
- 180 ml oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,25 lžičky mleté skořice
- 0,25 lžičky soli
- 300 g mrkve (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
- 70 g vlašských ořechů (nasekaných)
Ingredience na polevu ze smetanového sýra
- 340 g smetanového sýra, v pokojové teplotě
- 340 g másla, v pokojové teplotě
- 340 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo skořicového prášku
- 60 g vlašských ořechů – na ozdobu dortu (volitelné)
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 C
- Kulatou dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou, a vyložíme pečícím papírem
- V míse smícháme mléko pokojové teploty, olej, vanilkový extrakt a oba cukry. Mícháme metličkou, dokud se cukr nerozpustí
- V samostatné misce smícháme všechny suché ingredience
- Suché suroviny vmícháme do tekutých surovin elektrickým šlehačem nebo ručním šlehačem
- Přidáme nastrouhanou mrkev, případně vlašské ořechy a těsto jemně promícháme
- Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme zhruba 40-45 minut nebo déle, až bude dort pevný na dotek. Nebo pomocí špejle zjistíte zda je vnitřek dortu upečený (špejle musí zůstat po vyndání suchá). Mezitím co korpus bude stydnout na mřížce, si uděláme polevu
- Všechny odvážené suroviny si dáme do vyšší mísy a vyšleháme pomocí šlehače
- Doporučujeme máslo nakrájet na malé kousky
- Po úplném vychlazení dortu vyndáme z formy a pomažeme polevou ze smetanového sýra
- Dobrou chuť!
Video recept
Poznámky
- Upekli jste si mrkváč podle našeho receptu? Nechte nám zprávu v komentářích, jak se Vám povedl a jak Vám chutna.