Potřebujete uvařit rychlou, ale přitom chutnou polévku? Hlavně pro děti, která jim bude chutnat a krásně zahřeje. Zkuste jim nabídnout tuto jednoduchou, čistou polévku bez výmyslů, protože to mají děti nejraději. Jen trochu másla, cibule a mrkev. No a pak samozřejmě pár lžic mouky a vejce na kapání. Pro nás je to vzpomínka na chalupu, která má hloubku, vůni i duši.
Právě takové polévky se vařily v chudších dobách, kdy nebylo maso. Zelenina ze zahrady a pár vajec od slepic muselo stačit. Kapání bylo oblíbenou zavářkou polévek – rychlé, syté a dalo polévce tělo. Kapání z vajec a mouky používám často i dodnes, jelikož je moc chutné a do některých polévek se hodí lépe, než těstoviny z obchodu. Někdo přidává i restovaný kmín, krupičku a když ještě přidáte trošku petrželky – no prostě dobrota.
Recept na mrkvanku s kapáním – jednoduchá famózní polévka
Ingredience potřebné k přípravě skromné polévky s chutí dětství
- máslo
- cibule
- mrkev
- česnek
- sůl
Na kapání budete potřebovat
- vejce
- sůl
- hrubou mouku
- zelená petrželka (volitelné)
TIP: Jak na kapání do polévky – skvělou českou zavářkovou klasiku
Postup přípravy polévky, kterou připravíme jen ze zeleniny a kapání
1. Cibuli si nakrájíme nadrobno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Oboje orestujeme na másle, zalijeme vroucí vodou, dochutíme česneku a solí a necháme povařit.
3. Vejce rozmícháme s hrubou moukou a špetkou soli na hustší těstíčko.
4. Přes rovné hrubé struhadlo propasírujeme těstíčko do vařící polévky. Chvilku povaříme, než kapání vystoupí navrch polévky.
5. Můžeme dochutit polévkovým kořením a zelenou nasekanou petrželkou.
Tipy
Zelenou petrželku můžeme přidat i do samotného těstíčka na kapání.
Těsto na kapání nesmí být moc řídké, jinak se vám v polévce rozvaří, tak radši nejprve vyzkoušejte.
