Tento recept na pudinkovou buchtu jsem si oblíbila pro jeho jednoduchost a úžasnou chuť. Je to taková ta klasika, která se hodí na každou příležitost, ať už jde o nedělní odpoledne s kávou nebo přijde návštěva – a vždycky sklidí obrovský úspěch! Takhle pečená buchta na plechu a je navíc praktická. Při pečení se najednou rozvine vanilka, pak i jemné rumové aroma – a to je pro mě ten okamžik, kdy vím, že výsledek bude stát za to.
Tento pokrm, ač působí skromně, je plný bohatých textur. Nadýchaný a vláčný korpus získává šmrnc díky pokapání rumem, což je krok, který z obyčejné buchty udělá chuťový zážitek. Jemný, máslový krém naopak dodává onu kýženou plnost a krémovost. Mám jej ráda právě proto, že spojuje to nejlepší z domácího pečení – je to upřímný, poctivý dezert, kde chuť másla, vanilky a čokolády hraje hlavní roli. Původně jsem recept získala od své babičky a za ta léta jsem si jej trochu poupravila, aby byl co nejvíce dokonalý. Můj tip zní: Ujistěte se, že krém je před zašleháním másla opravdu zcela studený. Pokud by byl jen vlažný, máslo by se mohlo rozpustit a krém by zřídl. Trpělivost se u tohoto kroku skutečně vyplatí, výsledek je pak hladký a perfektně tuhý!
Recept na rumovou buchtu s vanilkovým krémem
Celková délka přípravy se pohybuje okolo 90 až 120 minut (včetně chlazení krému). Z jednoho plechu získáte přibližně 18 až 24 kusů dezertu, záleží na velikosti krájení.
- Příprava těsta: 15 minut
- Pečení: 20 až 25 minut
- Příprava krému a polevy: 20 minut
- Vychlazení krému (před šleháním): 60 minut a více
- Ztuhnutí hotové buchty v lednici: 2 až 3 hodiny
Ingredience k přípravě buchty (jednoduše za pomoci hrnků)
Těsto:
- 3 vejce
- 250 g (jeden hrnek) cukru krystal
- 250 ml (jeden hrnek) oleje
- 125 g (jeden hrnek) hladké mouky
- 125 g (jeden hrnek) polohrubé mouky
- 10 g (jeden balíček) vanilkového cukru
- 12 g (jeden balíček) prášku do pečiva
- 250 ml (jeden hrnek) mléka
- 50 až 100 ml rumu na pokapání (podle chuti)
Krém a poleva:
- 1 litr mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 3 polévkové lžíce hrubé mouky
- 4 polévkové lžíce cukru krystal
- 250 g másla (plnotučné, pokojové teploty)
- 200 g kvalitní čokolády na vaření
- 50 g másla nebo ztuženého tuku (na polevu)
Postup přípravy nadýchané buchty na plech

1. Nejprve si předehřejte troubu na teplotu 170 až 180 stupňů a vymažte a vysypte si plech (přibližně 30 × 40 cm).
2. Do větší mísy nasypte všechny sypké ingredience na těsto: hladkou a polohrubou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
3. Vše důkladně promíchejte metličkou, aby se prášek do pečiva rovnoměrně rozprostřel.
4. Poté přidejte tekuté suroviny: vejce, olej a mléko. Vše vyšlehejte elektrickým šlehačem na hladké a vláčné těsto – stačí jen krátce, dokud se všechny suroviny nespojí a nezmizí hrudky.
5. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte ve vyhřáté troubě po dobu 20 až 25 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
6. Upečenou placku ihned po vyndání z trouby, ještě horkou, štědře pocákejte rumem. Nechte zcela vychladnout.
7. Mezitím si připravte krém. Většinu z jednoho litru mléka (asi 800 ml) přiveďte v hrnci k varu.
8. Ve zbylém mléce rozmíchejte vanilkové pudinky, hrubou mouku a cukr do hladké směsi, aby v ní nebyly žádné hrudky.
9. Jakmile mléko začne vřít, vlijte za stálého míchání připravenou směs a vařte do zhoustnutí, dokud nevznikne velmi hustý pudink.
10. Je potřeba míchat opravdu intenzivně, aby se krém nepřipálil a nevytvořily se hrudky.
11. Uvařený pudink přemístěte do širší mísy, přikryjte potravinovou fólií přímo na povrchu (zabráníte tak vzniku škraloupu) a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu – klidně i hodinu.
12. Když je pudink studený, vyšlehejte máslo pokojové teploty do světlé pěny. Poté k máslu postupně, lžíci po lžíci, zašlehávejte vychlazený pudink.
13. Vznikne hladký, nadýchaný a velice chutný krém. Krém rovnoměrně rozetřete na vychlazenou, rumem pokapanou buchtu a dejte stuhnout do lednice minimálně na 30 minut.
14. Nakonec připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu na vaření a máslo (nebo ztužený tuk).
15. Míchejte do hladké a lesklé konzistence. Vychlazenou buchtu s krémem polijte čokoládovou polevou a rovnoměrně ji rozetřete.
16. Dejte do lednice ztuhnout, ideálně na 2 až 3 hodiny, aby se krém a poleva dokonale spojily s těstem a ztuhly.
Papoušková buchta z pudinkové mozaiky: Pestrobarevná pochoutka s rumem a pudinkovým krémem
Tipy redakce
- Dvojité prosévání mouky: Pro maximálně nadýchané těsto doporučujeme před smícháním s ostatními sypkými surovinami prosít mouku (hladkou i polohrubou) alespoň dvakrát. Tím se mouka provzdušní a těsto bude jemnější.
- Pudinkový základ pro krém: Pro zajištění extra hustého krému, který se nebude roztékat při krájení, doporučujeme přidat do pudinkové směsi tři lžíce hrubé mouky. Ta působí jako stabilizátor a krém bude po vychlazení pevnější.
- Pravidlo teploty surovin: Máslo na krém by mělo mít pokojovou teplotu, aby se dalo snadno vyšlehat do pěny, zatímco uvařený pudink musí být před zašleháním másla úplně studený, jinak se krém srazí nebo zřídne. Trpělivost je zde klíčová pro sametově hladký výsledek.
- Rumová intenzita: Množství rumu na pokapání korpusu přizpůsobte vlastní chuti. Pro výraznější aroma použijte plnou dávku (100 ml), pro jemnější chuť se spokojte s 50 ml. Lze použít i rumovou tresť smíchanou s vodou pro ty, kteří se vyhýbají alkoholu.
Nejjednodušší snídaňová buchta z listového těsta s pudinkem a meruňkami: Něco dobrého pro líné ráno