Tento dort je super měkký, na dotek jemný a jemně sladký. Při jeho konzumaci se nám rozpouští v ústech. Jeho jemná medová a vanilková chuť je neodolatelná. Zkusme si upéct tento tchajwanský piškot Ranli a určitě si jej zamilujeme. Při pečení musíme dbát pokynů a rad v receptu a dodržovat rady, aby se nám dort skutečně vydařil takový, jaký má být.
Recept na Nadýchaný Tchajwanský piškot Ranli – jemná medová chuť
Ingredience na přípravu
- 40 gramů dortové mouky
- 35 gramů másla
- 30 gramů plnotučného mléka
- 30 gramů bílého krystalového cukru
- 2 vejce
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky jedlé sody
Postup přípravy
1. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
2. V pánvičce zahřejeme mléko s máslem pouze než se. máslo rozpustí a mléko je teplé na dotek
3. Do misky si prosejeme mouku a vlijeme do ní teplé mléko s máslem a pomalu jí metličkou promícháme. Hmota bude lepkavá a pružná.
4. Poté přidáme žloutky a vanilkový extrakt a šlehámedo řádného promíchání. Těsto nesmí dělat vzduchové bubliny.
5. V misce šlehačem vyšleháme bílky s cukrem a sodou do husté krémové pěny.
6. Obě hmoty jemně pomalu ale úplně rozmícháme.
7. Připravíme si (dávka je na 1/2 kilovou) formu, kterou vysteleme celou pečícím papírem a těsto do ní pomalu nalijeme.
8. Těsto pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 15O stupňů 60 minut. Poté vyjmeme horkou lázeň a pečeme dalších 7-10. minut, aby se piškot trochu vysušil.
9. Ihned po upečení vyjmeme z formy a zbavíme pečícího papíru. Necháme vychladnout na mřížce. Můžeme podávat se šlehačkou.
Tipy
U tohoto dezertu je důležité správně našlehat bílky, aby byly pevné, ale ne přemíchané. To dodá dortu jeho nadýchanost. Klíčovým krokem pro dosažení vláčné struktury je právě jeho pečení ve vodní lázni. Voda se nesmí během pečení zcela vypařit. Pokud máme rádi jemné příchutě, můžeme přidat trochu citronové kůry nebo matcha prášku pro netradiční chuť i barvu.