Tento dort je super měkký, na dotek jemný a jemně sladký. Při jeho konzumaci se nám rozpouští v ústech. Jeho jemná medová a vanilková chuť je neodolatelná. Zkusme si upéct tento tchajwanský piškot Ranli a určitě si jej zamilujeme. Při pečení musíme dbát pokynů a rad v receptu a dodržovat rady, aby se nám dort skutečně vydařil takový, jaký má být.
Recept na Nadýchaný Tchajwanský piškot Ranli – jemná medová chuť
Ingredience na přípravu
- 40 gramů dortové mouky
- 35 gramů másla
- 30 gramů plnotučného mléka
- 30 gramů bílého krystalového cukru
- 2 vejce
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky jedlé sody
Postup přípravy
1. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
2. V pánvičce zahřejeme mléko s máslem pouze než se. máslo rozpustí a mléko je teplé na dotek
3. Do misky si prosejeme mouku a vlijeme do ní teplé mléko s máslem a pomalu jí metličkou promícháme. Hmota bude lepkavá a pružná.
4. Poté přidáme žloutky a vanilkový extrakt a šleháme do řádného promíchání. Těsto nesmí dělat vzduchové bubliny.
5. V misce šlehačem vyšleháme bílky s cukrem a sodou do do pevného sněhu, který tvoří špičky a drží tvar, ale není přesušený.
6. Do žloutkové směsi nejprve vmíchejte 1/3 sněhu, aby se těsto odlehčilo, a pak jemně vmíchejte zbytek stěrkou krouživými pohyby. Nešlehejte.
7. Připravíme si (dávka je na 1/2 kilovou) formu, kterou vysteleme celou pečícím papírem a těsto do ní pomalu nalijeme.
8. Těsto pečeme asi 60 minut v troubě předehřáté na 15O stupňů ve vodní lázni tak, aby voda sahala do poloviny výšky formy. Poté vyjmeme horkou lázeň a pečeme dalších 7-10. minut, aby se piškot trochu vysušil.
9. Po upečení piškot ihned vyjměte z trouby, ale ponechte ho ve formě a lehce s ní klepněte o pracovní desku, aby se uvolnila pára – zabrání se tím propadnutí středu. Pokud to forma umožňuje, otočte ji dnem vzhůru a nechte piškot chladnout hlavou dolů (například na hrdle lahve pokud máte formu na bábovku); pokud ne, nechte ho chladnout ve formě na mřížce, zakrytý utěrkou, alespoň 15–20 minut. Teprve až bude vlažný nebo studený, opatrně ho vyjměte a stáhněte pečicí papír. Tento postup pomůže zachovat nadýchanou strukturu a zabrání sražení.
Tipy
U tohoto dezertu je důležité správně našlehat bílky, aby byly pevné, ale ne přemíchané. To dodá dortu jeho nadýchanost. Klíčovým krokem pro dosažení vláčné struktury je právě jeho pečení ve vodní lázni. Voda se nesmí během pečení zcela vypařit. Pokud máme rádi jemné příchutě, můžeme přidat trochu citronové kůry nebo matcha prášku pro netradiční chuť i barvu.
2 komentářů
Tento recept je katastrofa. Zkoušela jsem ho 3x a pokaždé je to zdrclá buchta. Sice chutá dobře, ale vůbec to není ta nadýchana, co se rozplývá v puse.
Dobrý den, to mě moc mrzí, že se vám piškot nepovedl podle očekávání 😞 Chápu, jak frustrující to je, zvlášť když člověk recept zkouší opakovaně. Děkujeme za upřímnou zpětnou vazbu, tento recept je opravdu hodně náročný na dodržení postupu, některé kroky (jako šlehání bílků, spojování směsí nebo chladnutí piškotu) by si zasloužily přesnější popis. Recept jsme upravili tak, aby byl srozumitelnější a výsledek opravdu nadýchaný, jak má být. Hezký den, Jakub Menšík