Tento dort je super měkký, na dotek jemný a jemně sladký. Při jeho konzumaci se nám rozpouští v ústech. Jeho jemná medová a vanilková chuť je neodolatelná. Zkusme si upéct tento tchajwanský piškot Ranli a určitě si jej zamilujeme. Při pečení musíme dbát pokynů a rad v receptu a dodržovat rady, aby se nám dort skutečně vydařil takový, jaký má být.

Recept na Nadýchaný Tchajwanský piškot Ranli – jemná medová chuť

Ingredience na přípravu

  • 40 gramů dortové mouky
  • 35 gramů másla
  • 30 gramů plnotučného mléka
  • 30 gramů bílého krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky jedlé sody

Postup přípravy

1. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.

2. V pánvičce zahřejeme mléko s máslem pouze než se. máslo rozpustí a mléko je teplé na dotek

3. Do misky si prosejeme mouku a vlijeme do ní teplé mléko s máslem a pomalu jí metličkou promícháme. Hmota bude lepkavá a pružná.

4. Poté přidáme žloutky a vanilkový extrakt a šlehámedo řádného promíchání. Těsto nesmí dělat vzduchové bubliny.

Vyšleháme žloutkovou směs.
Zdroj: emoioie, Vyšleháme žloutkovou směs.

5. V misce šlehačem vyšleháme bílky s cukrem a sodou do husté krémové pěny.

Vyšleháme bílkovou pěnu.
Zdroj: emoioie, Vyšleháme bílkovou pěnu.

6. Obě hmoty jemně pomalu ale úplně rozmícháme.

Obě směsi spojíme.
Zdroj: emoioie, Obě směsi spojíme.

7. Připravíme si (dávka je na 1/2 kilovou) formu, kterou vysteleme celou pečícím papírem a těsto do ní pomalu nalijeme.

Nalijeme do formy vystlané papírem.
Zdroj: emoioie, Nalijeme do formy vystlané papírem.

8. Těsto pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 15O stupňů 60 minut. Poté vyjmeme horkou lázeň a pečeme dalších 7-10. minut, aby se piškot trochu vysušil.

Upečeme v troubě ve vodní lázni
Zdroj: emoioie, Upečeme v troubě ve vodní lázni.

9. Ihned po upečení vyjmeme z formy a zbavíme pečícího papíru. Necháme vychladnout na mřížce. Můžeme podávat se šlehačkou.

Necháme vychladnout a krájíme.
Zdroj: emoioie, Necháme vychladnout a krájíme.
Můžeme podávat ozdobené šlehačkou.
Zdroj: emoioie, Můžeme podávat ozdobené šlehačkou.

Tipy

U tohoto dezertu je důležité správně našlehat bílky, aby byly pevné, ale ne přemíchané. To dodá dortu jeho nadýchanost. Klíčovým krokem pro dosažení vláčné struktury je právě jeho pečení ve vodní lázni. Voda se nesmí během pečení zcela vypařit. Pokud máme rádi jemné příchutě, můžeme přidat trochu citronové kůry nebo matcha prášku pro netradiční chuť i barvu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest