Někdy se stane, že ráno nemáme čas na šlehání, vážení a zdobení, ale stejně máme chuť na něco dobrého, čerstvého a rychlého. Tehdy je na místě a vhodné mít v lednici třeba listové těsto, ze kterého jde připravit pokrmy a dobroty na stovky způsobů. Tak co si takhle připravit něco lehké, sladké, ideální k snídani s kávou nebo čajem?
Tento typ buchty vychází z několika evropských pekařských tradic. Listové těsto má původ ve Francii, ale používá se po celé Evropě. Pudink v pečivu má také blízko k francouzskému crème pâtissière, který se hojně používá v dezertech jako tartaletky nebo éclair. Meruňky jsou oblíbeným ovocem ve střední Evropě a vynikajíce ladí právě s vanilkovým pudinkem a listovým těstem.
Recept na snídaňovou buchtu z listového těsta s pudinkem a meruňkami
Ingredience potřebné k přípravě Dobrůtky pro líné ráno
- 2 platy vyváleného listového těsta
- 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
- cukr dle chuti
- meruňky z kompotu
- 1 l mléka
- dětské piškoty
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy jednoduché pudinkové snídaňové buchty
1. Z litru mléka, 2 pudinků a cukru dle chuti uvaříme hustý pudink, který necháme vychladit na pokojovou teplotu.
2. Na plát listového těsta poklademe piškoty a na ně poklademe půlky kompotovaných meruněk.
3. Na meruňky navrstvíme vlažný pudink a přikryjeme druhým platem těsta.
4. Ve vyhřáté troubě upečeme dezert dorůžova. Necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Snídaňová buchta z listového těsta s pudinkem a meruňkami je oblíbené a lahodné pečivo, které se často podává jako sladká snídaně nebo dezert.

Jablečné řezy s pudinkem v listovém těstě: Ideální pro víkendové pečení
