Připravte si velmi aromatická a možná i mírně exotická žebra v troubě. Jejich chuť je nadmíru okouzlující již během prvního sousta. Slyšeli jste někdy frázi “nejlepší zeleninou je maso”? O pečených vepřových žebrech nemluvě. Kdo by odolal šťavnatému a křehkému vepřovému steaku? Marinovanému dlouhé hodiny. Nebo předvařená, grilovaná, dušená, vepřová žebírka – ty jsou sami o sobě definicí aromatického a chutného steaku. Recept na vepřová žebírka v troubě se připravuje rychle, z dostupných surovin a je velmi jednoduchý! Takže se pustíme do práce…
Pečená vepřová můžeme připravit nejen na grilu, ale také v troubě. S tímto receptem si upečeme žebra na medu a hořčici. Pro co nejlepší aroma přidáme tymián a trochu nezvykle šalvěj, díky které získáme opravdu jedinečnou chuť a vůni. Samozřejmě nesmíme zapomenout pro zjemnění trochu rajčatového protlaku a olivový olej. Nepochybně největší výhodu během přípravy receptu získáme v efektivním využití času, který můžeme věnovat rodině místo stání u sporáku. Žebra během chvíle připravíme a poté už se pečou samy.
Recept na vepřová žebra z trouby
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Zapékací mísa
Suroviny
- 1,5 kg Vepřových žeber
- 3 stroužky Česneku
- 4 lžíce Olivového oleje
- 2 lžíce Hořčice
- 2 lžíce Rajčatového protlaku
- 2 lžíce Medu
- 10 snítek Tymiánu
- 6 listů Šalvěje
- 1 lžička Mleté červené papriky
- 5 lžic Vody
- Sůl a pepř
Postup
- Tymián a šalvěj si nadrobno nasekáme.
Zdroj obrázku: reteta-video, Tymián a šalvěj si nadrobno nasekáme.
- Rozdrtíme si stroužky česneku.
- Do mísy si dáme česnek, tymián, šalvěj, med, mletou papriku, hořčici, rajčatový protlak a olivový olej.
- Přidáme sůl a pepř.
- Promícháním vytvoříme pastu, do které naložíme žebra.
- Misku se žebry zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na hodinu do lednice.
Zdroj obrázku: reteta-video, Misku se žebry zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na hodinu do lednice.
- Mezitím si dáme rozehřát troubu.
- Vychlazená žebra dáme do zapékací mísy a ty polijeme 5 lžicemi vody.
- Žebra ještě navíc polejeme zbytkem marinády.
Zdroj obrázku: reteta-video, Žebra ještě navíc polejeme zbytkem marinády.
- Dáme péct na 45 minut, během pečení několikrát žebra potřeme marinádou.
- Podáváme teplé s vaší oblíbenou přílohou.