Dánské koláčky, známé také jako „Danish pastries“, jsou pravým skvostem skandinávské cukrařiny. Jejich kouzlo spočívá v jednoduchosti, která se promítá do naprosto vynikající chuti. Křehké listové těsto spojené s jahodovou marmeládou a jemným krémem, vytváří sladký zážitek, který si získal srdce milovníků po celém světě.
Skandinávská cukrařina je specifická svým moderním a přesto tradičním pojetím. Vždy skvěle nejen chutná, ale i vypadá. Skandinávci, obzvláště Dánové, si vždy potrpěli na sladké, především pak pokud vznešeně vypadalo na stolech.
Recept na dánské koláčky z listového těsta s marmeládou
Délka pečení v troubě 15 minut.
Ingredience pro přípravu koláčků
- listové těsto
- 230 g tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- jahodová marmeláda
- 1 vejce
Postup přípravy dannish pastries
1. Tvaroh v míse promícháme s cukrem, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.
2. Vyválené listové těsto rozdělíme na 6 obdélníků a ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
3. Každý obdélník propícháme vidličkou a na každý naneseme tvarohový krém.
4. Na vrstvu krému nyní naneseme jahodovou marmeládu dle chuti.
5. Holé kousky těsta potřeme rozšlehaným vejcem a plech vložíme do předehřáté trouby na 200°C.

Norský koláč: Skandinávská pusinková pochoutka plná tradice
6. Pečeme 15 minut dozlatova.
Dánské z Rakouska
Koláčky sice obdržely přívlastek „dánské“, překvapivě pocházejí z Rakouska. Začátkem 19. století vypukla v Dánsku velká pekařské stávka. Výsledkem bylo, že místní cukráři začali najímat pekaře ze zahraničí. Dorazil velký počet rakouských cukrářů, kteří s sebou přinesli i recepturu na listové těsto. Toto byly počátky dánských koláčků.
