Dánské koláčky, známé také jako „Danish pastries“, jsou pravým skvostem skandinávské cukrařiny. Jejich kouzlo spočívá v jednoduchosti, která se promítá do naprosto vynikající chuti. Křehké listové těsto spojené s jahodovou marmeládou a jemným krémem, vytváří sladký zážitek, který si získal srdce milovníků po celém světě.

Skandinávská cukrařina je specifická svým moderním a přesto tradičním pojetím. Vždy skvěle nejen chutná, ale i vypadá. Skandinávci, obzvláště Dánové, si vždy potrpěli na sladké, především pak pokud vznešeně vypadalo na stolech.

Recept na dánské koláčky z listového těsta s marmeládou

Délka pečení v troubě 15 minut.

Ingredience pro přípravu koláčků

  • listové těsto
  • 230 g tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • jahodová marmeláda
  • 1 vejce

Postup přípravy dannish pastries

1. Tvaroh v míse promícháme s cukrem, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.

2. Vyválené listové těsto rozdělíme na 6 obdélníků a ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Obrázek receptu na dánské koláčky z listového těsta s jahodovou marmeládou.
Zdroj: Magical Cooking, Listové těsto rozřízneme na 6 dílů.

3. Každý obdélník propícháme vidličkou a na každý naneseme tvarohový krém.

Obrázek receptu na dánské koláčky z listového těsta s jahodovou marmeládou.
Zdroj: Magical Cooking, Na kousky naneseme tvarohový krém.

4. Na vrstvu krému nyní naneseme jahodovou marmeládu dle chuti.

5. Holé kousky těsta potřeme rozšlehaným vejcem a plech vložíme do předehřáté trouby na 200°C.

Obrázek receptu na norský koláč.

Norský koláč: Skandinávská pusinková pochoutka plná tradice

Obrázek receptu na dánské koláčky z listového těsta s jahodovou marmeládou.
Zdroj: Magical Cooking, Potřeme rozšlehaným vejcem.

6. Pečeme 15 minut dozlatova.

Obrázek receptu na dánské koláčky z listového těsta s jahodovou marmeládou.
Zdroj: Magical Cooking, Dánské koláčky jsou hotové

Dánské z Rakouska

Koláčky sice obdržely přívlastek „dánské“, překvapivě pocházejí z Rakouska. Začátkem 19. století vypukla v Dánsku velká pekařské stávka. Výsledkem bylo, že místní cukráři začali najímat pekaře ze zahraničí. Dorazil velký počet rakouských cukrářů, kteří s sebou přinesli i recepturu na listové těsto. Toto byly počátky dánských koláčků.

Recept na Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

Švédské masové kuličky s bramborovou kaší: IKEA na talíři

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest