Vánoční medové perníčky jsou klasikou, která dokáže navodit tu pravou sváteční atmosféru a zaplnit celý domov příjemnou vůní koření. Recept na měkké, lehce kořeněné perníčky vám zaručí, že budou nejen krásně vonět, ale i skvěle chutnat – a co víc, budou ihned k jídlu! Každý kousek, který vyjde z trouby, není jen pečivo, ale kousek sváteční atmosféry, který do sebe vstřebal tu pravou kouzelnou náladu blížících se Vánoc. Tak pojďme na to – tento recept na vánoční cukroví perníčky je jako stvořený pro klidné vánoční pečení s rodinou, kdy každý přidá ruku k dílu.
Recept na vláčné medové vánoční perníčky
Ingredience pro přípravu
- 320 g mouky
- 100 g másla
- 200 g medu
- 1 vejce
- lžička jedlé sody
- špetka soli
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vanilkový cukr
- poleva na perníčky
Postup přípravy
1. V menší misce rozpustíme máslo, přidáme med a vejce, do větší mísy nasypeme mouku, jedlou sodu, špetku soli, perníkové koření a vanilkový cukr.
2. Všechny sypké suroviny promícháme zvlášť, poté přidáme máslo, med, vejce a vypracujeme hladké těsto.
3. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici hodinu odležet.
4. Nyní těsto rozvalíme na pomoučněném vále na 6 mm placku, ze které budeme oblíbenými vykrajovátky vykrajovat tvary.
5. Perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů 8-9 minut.
6. Hotové perníčky necháme vychladnout a zdobíme polevou.
Tipy k perníčkům
Pokud máte trpělivost, nechte perníčky pár dní uležet – krásně změknou. Aby byly měkčí už po upečení, přidejte k nim do dózy nakrájené jablíčko, které jim dodá vlhkost.
Koření můžete obměňovat podle libosti, skvěle chutnají i s anýzem nebo kardamomem pro exotický nádech.