Malé, tmavé, voňavé kousky, které vypadají jako skutečná, malinko zvětšená kávová zrna, takové je toto nepečené cukroví. Je to sice klasika českého vánočního cukroví a myslím, že i slovenského, jelikož moje maminka jej dělávala o Vánocích taky. Já jsem je jako dítě neměla vůbec ráda, jelikož chuť kávy mně tehdy nevoněla. Teď je tomu opačně a kávu miluji, a to nejen na pití, ale i v pečení.
Takže pro vás, kteří kávová zrna ještě neznáte – ony totiž nejen jako zrna vypadají, ale po kávě i chutnají. Jedná se tedy spíš o cukroví dospělácké, ale na pohled velice efektní a taky chutné. A dáte-li dovnitř trochu rumu, vytvoříte tak typické „cukroví socialistických večírků“, které má mnoho lidí spojeno s dětstvím.
Recept a přípravu kávového cukroví ve tvaru kávových zrn
Ingredience potřebné na přípravu nepečeného cukroví nejen pro milovníky kávy
- 400 g mletých piškotů
- 180 g změklého másla (jeli směs moc hustá, přidáme více másla)
- 150 g moučkového cukru
- 4 lžíce mleté kávy
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu (dle chuti)
- 100 g čokolády a 50 g tuku na polevu
Postup přípravy kávových zrn
1. Ingredience na zrna smícháme dohromady v misce na jednolitou směs a tvarujeme rukama malé kuličky, ze kterých děláme oválky.
2. Na zářez použijeme špejli.

3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a hotová zrna v ní namáčíme.

Tipy a rady
Odebírejte a tvarujte malé kousky hmoty a nožem nebo tlustější špejlí udělejte žlábek – typický znak kávového zrna.
Nepečené sladké „brambůrky“: Kuličky z těsta s rumem a kakaem, které připomínají marcipán a po kterých se jenom zapráší
Hit letošního cukroví: Rumové kuličky s višněmi a čokoládou. Nepečená rychlovka, kterou máte hotovou, než řeknete švec
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková