Malé, tmavé, voňavé kousky, které vypadají jako skutečná, malinko zvětšená kávová zrna, takové je toto nepečené cukroví. Je to sice klasika českého vánočního cukroví a myslím, že i slovenského, jelikož moje maminka jej dělávala o Vánocích taky. Já jsem je jako dítě neměla vůbec ráda, jelikož chuť kávy mně tehdy nevoněla. Teď je tomu opačně a kávu miluji, a to nejen na pití, ale i v pečení.

Takže pro vás, kteří kávová zrna ještě neznáte – ony totiž nejen jako zrna vypadají, ale po kávě i chutnají. Jedná se tedy spíš o cukroví dospělácké, ale na pohled velice efektní a taky chutné. A dáte-li dovnitř trochu rumu, vytvoříte tak typické cukroví socialistických večírků, které má mnoho lidí spojeno s dětstvím.

Recept a přípravu kávového cukroví ve tvaru kávových zrn

Ingredience potřebné na přípravu nepečeného cukroví nejen pro milovníky kávy

  • 400 g mletých piškotů
  • 180 g změklého másla (jeli směs moc hustá, přidáme více másla)
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce mleté kávy
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu (dle chuti)
  • 100 g čokolády a 50 g tuku na polevu

Postup přípravy kávových zrn

1. Ingredience na zrna smícháme dohromady v misce na jednolitou směs a tvarujeme rukama malé kuličky, ze kterých děláme oválky.

2. Na zářez použijeme špejli.

Na vytvoření žlábku použijeme špejli.
Foto: AjkaHaukeova-Rakovska, Na vytvoření žlábku použijeme špejli.

3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a hotová zrna v ní namáčíme.

Z dávky dle receptu nám vyjde cca 70 kousků.
Foto: AjkaHaukeovaRakovska, Z dávky dle receptu nám vyjde cca 70 kousků.

Tipy a rady

Odebírejte a tvarujte malé kousky hmoty a nožem nebo tlustější špejlí udělejte žlábek – typický znak kávového zrna.

Obrázek k receptu na „marcipánové“ brambůrky

Nepečené sladké „brambůrky“: Kuličky z těsta s rumem a kakaem, které připomínají marcipán a po kterých se jenom zapráší

Obrázek k receptu na rumové koule s višněmi

Hit letošního cukroví: Rumové kuličky s višněmi a čokoládou. Nepečená rychlovka, kterou máte hotovou, než řeknete švec

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest