Nepečené cukroví, kterému se u nás říká „brambůrky“, je skutečný klenot mezi jednoduchými dezerty. Navzdory skromným surovinám – dětské krupici, cukru a máslu – má hotová hmota překvapivě jemnou a vláčnou strukturu, která vzdáleně připomíná marcipán. Tyto kuličky nejsou jen chuťově vynikající díky mandlové tresťi a rumu, ale jejich příprava je naprosto nenáročná a nevyžaduje žádné pečení. Vznikne tak sladkost s příjemnou texturou, která je uvnitř krémová a na povrchu lehce poprášená hořkým kakaem.

Trik, který toto cukroví povyšuje na novou úroveň, je v mandlové esenci. Ta propůjčuje kuličkám onu marcipánovou iluzi, kterou byste od krupice nečekali. Obalení v kakau s cukrem pak dodá kontrast k vnitřní sladkosti. Můj tip zní:Největší kouzlo tohoto cukroví spočívá v odležení. V receptu se píše nechat těsto přes noc v sáčku, a to je klíčové. Během této doby krupice absorbuje vlhkost a chutě se propojí, výsledkem je hladší a tvárnější hmota, která se nebude lepit. Určitě tento krok nevynechejte – začněte s přípravou hmoty den předem, budete to mít jednodušší a výsledek bude o to lepší!

Recept na nepečené marcipánové kuličky s krupicí

Doba aktivní přípravy těsta je cca 15 minut. Těsto vyžaduje odležení přes noc (12 až 24 hodin). Následné tvarování a obalování trvá 30 až 40 minut. Z tohoto množství ingrediencí připravíte cca 35 až 40 středně velkých kuliček nebo 20 až 25 slepovaných piškotů.

  • Příprava těsta a odležení: 15 minut (aktivně) plus přes noc (pasivně)
  • Slepování piškotů a tvarování: 30 až 40 minut
  • Celková doba: cca 1 hodina (aktivně), plus čas na rozležení

Ingredience potřebné k přípravě

Suroviny na nepečené těsto (“marcipán”)

  • 250 g dětské krupice (jemná pšeničná krupice)
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 4 lžíce vody
  • 1/2 lahvičky mandlové tresti

Suroviny na dokončení:

  • Dětské piškoty
  • Kakaový krém (například z másla, moučkového cukru a kakaa) na slepení
  • Rum (na namáčení piškotů)
  • Kakao (holandské, pro intenzivní barvu)
  • Moučkový cukr (na obalování)

Postup přípravy nepečeného cukroví

Příprava základní hmoty

1. Do větší mísy dejte 250 g dětské krupice a 200 g moučkového cukru. Promíchejte.

2. Přidejte 100 g měkkého másla (pokojové teploty), 4 lžíce vody a 1/2 lahvičky mandlové tresti.

3. Všechny ingredience rukama nebo vařečkou důkladně propracujte, dokud nevznikne jednotné, tvárné těsto. Je potřeba vypracovat ho tak, aby se všechny sypké suroviny spojily s tukem.

4. Vypracované těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a uložte do lednice. Nechte odpočívat až do druhého dne. Během této doby krupice nabobtná a těsto získá správnou konzistenci.

Obrázek k receptu na „marcipánové“ brambůrky
Foto: Cooky.cz, recept na „marcipánové“ brambůrky

Tvarování a dokončení

5. Připravte si kakaový krém, kterým budete slepovat piškoty.

6. Vytáhněte těsto z lednice. Mělo by být pevné, ale tvárné. Pokud by bylo příliš tvrdé, nechte ho chvíli při pokojové teplotě.

7. Připravte si piškoty a rum. Piškoty slepte kakaovým krémem.

8. Slepené piškoty omočte z obou stran do rumu – jen krátce, aby nenasákly příliš mnoho tekutiny, ale získaly rumové aroma.

9. Omočené piškoty obalte připraveným těstem. Odebírejte menší kousky těsta, zploštěte je v dlaních a obalte jimi piškoty tak, aby vznikla pěkná kulička či bochánek. Těsto musí piškot zakrývat ze všech stran.

10. Do malého talíře nasypte směs kakaa a moučkového cukru (v poměru 1:1, nebo podle chuti).

11. Každou kuličku obalte v této směsi kakaa a cukru.

12. Hotové „brambůrky“ vložte do malých papírových košíčků (není nutné) a skladujte v chladu.

Obrázek k receptu na „marcipánové“ brambůrky
Foto: Cooky.cz, recept na „marcipánové“ brambůrky

Tipy redakce

  • Pružnost těsta: Pokud by se vám těsto po odležení zdálo příliš drobivé a špatně se s ním pracovalo, přidejte ještě lžíci nebo dvě rozpuštěného másla nebo trochu rumu (nebo vody) a těsto znovu prohněťte. Mělo by být vláčné a nepraskat.
  • Alternativy k rumu: Pokud nechcete používat alkohol, můžete piškoty místo rumu namočit do silné černé kávy, nebo do mléka smíchaného s vanilkovým extraktem. Rum ale výrazně podpoří marcipánovou chuť, takže ho zkuste alespoň v malém množství.
  • Intenzita kakaa: Na závěrečné obalování použijte kvalitní holandské kakao. Mějte na paměti, že hořkost kakaa je skvělý kontrast ke sladkému těstu. Pokud máte rádi méně sladké, použijte na obalování více kakaa a méně cukru.
  • Hladký povrch: Chcete-li dosáhnout dokonale hladkého povrchu před obalením v kakau, kuličky po vytvarování nechte ještě asi 30 minut odpočinout v chladu. Těsto se tak lépe zpevní a srovná.
Retro dezert brambora

Koulela se ze dvora velikánská brambora: Retro dezert brambora s máslovým krémem, máčená v rumu a obalená v mandlovém těstě a kakau

Obrázek receptu na Domácí marcipán, vyrobte si syrovou marcipánovou hmotu

Domácí marcipán, vyrobte si syrovou marcipánovou hmotu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest