Toto je sladké kouzlo ze spíže, které vzniklo z radosti a trošky fantazie šikovné hospodyňky. Zákusek je krémový, vláčný, voňavý a lehce omamný, naprostý hit horkého léta. Je to nepečený dezert, který vzniká z trošky odvahy smíchat dohromady suroviny, které doma zbyly – a ono to kupodivu funguje skvěle.
Tento malý sladký úlet spojuje něhu ricotty, sytost tvarohu, svěžest zakysané smetany, vůni jahodového Baylis a exotickou chuť nastrouhané margotky. A to všechno mezi sušenkami, které změknou v kombinaci se všemi ingrediencemi. Je to dezert, který nikdo nečeká, ale každý si ho určitě zapamatuje. Není těžký na přípravu a přitom vypadá i chutná jako z nejlepší cukrárny.
Recept na nepečený zákusek s margotku a jahodovým Baylis
Ingredience potřebné na přípravu sladké vrstvy potěšení v podobě nepečeného zákusku
Krém
- forma 20×30 cm
- 250 g ricotty
- 250 g plnotučného měkkého tvarohu ( ve vaničce)
- 200 g zakysané smetany
- 4 lžíce jahodového likéru Baylis
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 balíčk vanilkového cukru (volitelné)
Další vrstvy
- 250 g máslových nebo kakaových sušenek
- 2 lžíce likéru Baylis + 1 lžíce vody (na pokapání sušenek)
- 100 g tyčinky Margot nastrouhané najemno
Postup přípravy nepečeného zákusku
1. Ricotta, tvaroh, smetanu a cukr vyšleháme dohladka a přilijeme likér.
2. Sušenky naskládáme do formy, pokapeme likérovou směsí, potřeme krémem a posypeme nastrouhanou margotkou. Vrstvy opakujeme do vypotřebování, ukončíme krémem a margotkou.
3. Necháme chladit v lednici minimálně 6 hodin, nejlépe do druhého dne, aby sušenky změkly a chutě se propojily.
Tipy
Chcete-li pevnější krém, můžete použít želatinu nebo ztužovač šlehačky.
Místo jahodového Bayliss můžete použít Irish Cream nebo vaječný likér.
Skvělým doplňkem na ozdobu můžou být jahody nebo maliny, či trocha čerstvé čokolády.

Babiččin koláč se sněhovou čepicí, který se rozplývá na jazyku: Dezert putující z generace na generaci

Prosedlá buchta s tvarohem: Odpolední klasika ke kávě
pozn.: částečně upraveno AI